Mingel i vimmlet utanför museet

I torsdags hölls invigning av Helmut Newton på Fotografiska.
Ett professionellt evenemang som hade det mesta.
Den kändistäta publiken som blivit uppmanade av klä sig i svart och vitt bjöds på drinkar och tilltugg i den fantastiska majkvällen. Här och var sprang halvnakna kvinnor som skulle efterlikna karaktärerna i Newtons bilder. Efter mingel på terrassen följde en kortare guidad visning innan besökarna togs med till festvåningen där partyt fortsatte.
- Jag är jättenöjd och stolt, det blir inte bättre än såhär, det är världsklass! säger Jan Broman, en av bröderna bakom fotografiska som inom en snar framtid kommer att öppna i Kina och förhoppningsvis New York.

Jan Broman, ägare av Fotografiska tycker att museet håller världsklass, och det är inte många som säger emot.

Sponsorn Absolut Vodka såg till att gästerna var glada när de klev in för att se utställningen

Gunilla Bergström som befann sig på invigningen (samt på bilden) var en av Helmuts favoritmodeller

En av historiens främsta modefotografer blev ofta recenserad som "snuskgubben" på grund av sina nakna, provocerande motiv. Han slog igenom i mitten på 70-talet när kvinnorörelsen exploderade.
Men Newtons bilder är inte kvinnokränkande. Tvärtom, fotografierna avbildar ett slags självsäkert rovdjur med utmanande okvinnlig attityd. Hans amazonkvinnor är långt ifrån några barbiedockor och utstrålar istället auktoritet. I sina verk förde han metodiskt, och konsekvent, samman mode, porträttkonst och erotik.
Just nu kan du se 196 utvalda bilder på Fotografiska i Stockholm.

Newton fotade en reklamkampanj för Vouge (till höger). Efter plåtningarna tog han tid att ta egna bilder som självklart inkluderade en naken kvinna( till vänster)

vätskekontroller var utsatta på lämpliga delar av museet

Helmut fick i uppgift att fota en reklamkampanj för en ny trenchcoat. Han hade dock två krav: Dels att han själv skulle få vara med i bilden, men också att han istället för modellen själv skulle få bära jackan. Helmuts fru till höger som alltid närvarade på alla plåtningar hade ingen aning om att hon var med i bild.

Besökarna analyserar ett av de mer kända verken

Utsikten från Fotografiska är magisk, men det var inte den gästerna hade kommit för

Restaurangen där det till vardags hålls kontinuerliga evenemang

Gästerna uppmanades att stoppa ner händern i en mystisk låda…

Några tog risken…

Klädseln skulle som sagt vara svart och vit…

Kommentarer