Nationalmuseum kommer under våren hålla fotoutställningen Crossing Borders på Stockholm Arlanda Airport. Den innehåller porträtt av internationellt kända svenskar som på olika sätt har utmanat och överskridit gränser.

Fotografiska porträtt av kända svenskar som blivit uppmärksammade och nått framgång utanför landet kommer att visas upp. Däribland Zlatan Ibrahimovic, Therese Alshammar, Tuva Novotny, Noomi Rapace och Tomas Alfredson samt välkända profiler inom politik och näringsliv som Inga-Britt Ahlenius, Jan Eliasson och Ingvar Kamprad. Porträtten är utförda av svenska fotografer som Denise Grünstein, Hans Gedda, Eric Broms och Thron Ullberg.

Utställningen är en del i samarbetet med Swedavia för att visa konst och design på flygplatser. På Arlanda får Nationalmuseum möjlighet att nå en större och mer internationell publik; flygplatsen besöks årligen av ca 20 miljoner resenärer. Utställningen är även ett led i satsningen på att stärka och utveckla verksamheten vid Statens porträttsamling som idag är en del av Nationalmuseums samlingar.

Crossing Borders visas i Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport från den 19 mars till den 3 augusti 2014.

 

Kommentera