Tänk att det fortfarande finns vita fläckar på kartan. Märkligt nog brukar mina somrar pendla mellan flera, därav tystnaden på bloggen. En av de vita fläckarna där jag delvis brukar husera om somrarna ligger på Gotland.
Idag var det en riktig höstdag med kulingvindar på norra Gotland, vilket fick oss att åka till Galleri Magnus Karlssons sommargalleri i Hellvi, Kännungs och samlingsutställningen Varje morgon solen kommer med Hans Lannér, Lars Tunbjörk, Maria Misenberger, Sofia Hultén och Klara Kristalova.
Galleri-Magnus-Karlsson_Gotalnd_Hellvi_KännungsMagnus Karlsson, som startade galleri redan 1990 i Västerås för att sedan flytta till huvudstaden sju år senare är idag en av landets främsta gallerister. Med flera av våra största samtida konstnärer, såsom Karin Mamma Andersson, Carl Hammoud, Klara Kristalova och sedan i våras även Dan Wolgers knutna till sig representerar galleriet en mycket viktig scen för Sveriges samtidskonst.
Galleri-Magnus-Karlsson_Gotland_Lars-Tunbjörk_Klara-Kristalova_Hans-TannérIntill den blomsterprydda vägen, vackert belägen ligger galleriet som ryms i en gammal lada och som gjorts om till en fin utställningslokal. När jag kliver in möts jag av Sofia Hulténs installationsliknande konstverk som bjuder på en tidsresa, både fysiskt i form av det vinkelställda stängsel som bildar olika hörn symboliserande olika perioder i hennes liv genom hur de är skapade, men kanske än mer är det en själslig tidsresa. För vem minns inte de där dagarna då man klättrade över tennisbanans rutmönstrade stängsel, som gjorda för att vara stege åt ungdomens "gympaskotår", för att tjuvspela. Och vem minns inte skylten med orden "förbjudet att beträda banan för ej betalande" som man såg i ögonvrån när man sprang därifrån ivägjagad av en myndig vaktmästare. Kvar hängde tröjan eller en tygbit av ena byxbenet...
Klara-Kristalova_Galleri-Magnus-Karlsson_akvareller_måleriPå väggarna samsas Hans Lannérs bildserie med Klara Kristalovas uttrycksfulla akvareller. Magnus Karlsson berättade att hon utbildade sig inom måleri, vilket fortfarande ligger henne varmt om hjärtat trots att den mesta uppmärksamheten de senaste åren mer har kretsat kring hennes skulpturala verk. Det finns dock ett språk som tydligt talas i de bägge konstformerna. Köpsuget tar tag i mig när jag står framför den största av hennes målningar.
Maria-Miesenberger_Ann-Wolff_glaskonst_skulpturLängre in i lokalen hänger Lars Tunbjörks fotografier av snabbköpets kassor med de typiska varubanden. Allt fångat i en ödslighet som du som betraktare förmodligen aldrig upplevt. Plötsligt är den högst vardagliga miljön som man ofta passerar i ögonblick av stress en helt annan plats, som bjuder in till något annat. En plats som berättar en helt en annan historia än den du är van att läsa in. Framför de färgstarka fotona står tre podier med Maria Miesenbergers fenomenala glasskulpturer som hon skapat bara några kilometer bort från Magnus Karlssons sommargalleri, i Ann Wolffs verkstad. Hade ekonomin tillåtit hade jag velat köpa allihop. Tror dessutom att de kommer vara glaskonstverk som kommer att bli mycket eftersökta på andrahandsmarknaden framöver...
Utställningen håller öppet till 28 juli. Om ni har vägarna förbi, tveka inte att stanna. Lunch intas förslagsvis på sagolikt vackra Pavals gård.

 

Kommentera