Gatuplan föddes en sömnig vårkväll för drygt två år sedan över en AW på Judit & Bertil. I sviterna av ett par glas rött formades det som från början var en idé, sakta till verklighet och koncept. Lova Henrikson och Li Hultquist är grundarna bakom företaget som presenterar och etablerar unga och kommande konstnärer och kreatörer. Med sitt pop-up-galleri dyker de med jämna mellanrum upp på olika platser i Stockholm för att dela en kväll i kreativitetens tecken.

Den kvällen pratade vi om hur fantastiskt det hade varit att ha en egen ateljé i Hornstull där vi kunde förverkliga våra drömmar och göra vår egen grej. Vi känner flera kreativa själar som inte får visa sin talang tillräckligt mycket, eller överhuvudtaget, så vi bestämde oss för att vi skulle lyfta fram de här duktiga människorna i rampljuset och samtidigt göra något som vi är bra på och som utvecklar oss.

Första vernissaget, “Välkommen in” på Galleri Korn

Vi startade Gatuplan och namnet uppkom efter ordrabbel oss emellan. Vi ville att namnet på konceptet skulle symbolisera det konstrum vi hade som ambition att skapa, på olika platser i Stockholm. Någon av oss kläckte ur sig Gatuplan, ett namn som vi insåg skulle passa bra på ett galleri utan någon fast punkt. Ett namn som även symboliserar den öppna dörr vi har för nya idéer, samarbeten, vänner och andra nyfikna.

Vernissage på ateljé Rut med konstnären Amy Lönn

Gatuplan är nämligen ett mobilt galleri och tanken bakom konceptet är att blanda människor från olika delar av Stockholm, föra dem samman och låta dem avnjuta kreativa kvällar tillsammans. De konstnärer som vi hittills har ställt ut har vi fått kontakt med på olika sätt. Det har varit vänner och bekanta, någon vars Tumblr vi råkat surfa in på, någon vars vän har pitchat in eller så har konstnärerna tagit kontakt med oss direkt. Men precis som en annan scout är vi ständigt på jakt efter nya talanger med konstnärlig ådra och skimrande personlighet som vill få hjälp av oss att få ut sin konst. Vi försöker omfamna allt och alla men vill samtidigt hålla på vår linje om att Gatuplan belyser unga och oetablerade konstnärer, som skapar nytt och tänker innovativt. Det är inte för intet som våra åtta utställda konstnärer hittills har varit mellan 20-26 år gamla.

Lova Henrikson och Li Hultquist som står bakom Gatuplan

För oss handlar Gatuplan lika mycket om människor som om konst och vi älskar att se människor i nya sammanhang och som bryter sina sociala mönster, möter nya människor och bildar relationer. Några av konstnärerna har blivit vänner och umgås fortfarande, vissa har tillbringat sin första dejt på något av våra vernissage. Vi hoppas att Gatuplan möjliggör för dessa möten som kanske inte hade uppkommit annars. Vi vill att det ska vara en mötesplats för alla oavsett om man vill titta på konst, träffa människor eller ta ett glas vin. Samtidigt som vi vill uppmuntra till fler att skapa och ta del av konst i udda miljöer.

Fyrbent vernissagebesökare på Surebabyyes

I början av vår berättelse beskrev vi Gatuplan som ett mobilt galleri som byter plats för var gång en ny utställning sker. Vi tycker om det här med miljöombyten och våra återbesökare verkar tycka detsamma. Olika platser och lokaler erbjuder olika rekvisita, ibland har vi jobbat utifrån knappa förutsättningar och fått improvisera och forma utställningen efter lokalen. Vid ett tillfälle fick vi använda oss av skrivbordslampor som belysning i brist på spotlights och inför det senaste vernissaget fick konstnärerna inspireras och uttrycka sig med sin konst i en lokal med kitschiga färger och mycket speglar. Att arbeta i en ganska brokig miljö och låta konstnärerna styras av den i sitt skapande ser vi bara som en utmaning som dessutom kan vändas till vår fördel och bli riktigt bra. Vi gillar att vända på det hela och tänka - vilka konstnärer kan utsmycka den här lokalen? I slutändan kommer ett alster ändå inte att hänga i ett rum med fyra tomma, vita väggar utan det kommer bli en del av en helhet, hängandes i ett ombonat kök eller i ett kaosartat studentrum. Vi tycker inte att man ska se några större begränsningar. Har man konst som kan övervinna en brokig miljö vet vi att vi hittat rätt konstnär för Gatuplan!

Vill du veta mer om Gatuplan och om oss eller bara vara uppdaterad om vad som kommer härnäst.

Se mer på Facebook, hemsida och inhandla alster från våra tidigare konstnärer på vår webshop .

Vimmel på Surebabyyes

 

 

 

 

Kommentarer