Det är sällan jag fylls av den där känslan när jag går på gallerier och utställningar, där hela utställningen får mig att hållas kvar och gå ytterligare ett varv, och ytterligare ett. På Konstakademin på Fredsgatan i Stockholm visas just nu, sista dagen på söndag, en retrospektiv utställningen av Gert Marcus konstnärskap.
Gert-Marcus_Konstakademin

Tidigt fascinerades Gert Marcus av hur enbart rena färger kunde ge en känsla av det tredimentionella för ögat. Relationen mellan färgerna skapade på något sätt en distans. Så småningom började Marcus måla former och det blev målade skulpturer. ”Färgen bestämmer formen” brukade han säga.
Gert-Marcus_KonstkakademinMed tiden började Gert Marcus arbeta med det svart-vita och i den vita Carraramarmorn utvecklades andra ”distanser” som i Min kvadratur eller ”163”. Fantastiska skulpturer som fyller en av salarna liksom det fyller hela mig av en stark känsla. Gert Marcus är en av våra största skulptörer, lång ifrån bortglömd men inte särskilt framlyft. Förrän nu. Håll ögonen öppna. Det kommer garanterat att visas ett helt annat intresse för hans skulpturer och troligtvis hända en hel del med prisbilden för hans konst framöver.

 

Missa inte utställningen som pågår till den 12 maj!

 

Kommentarer