Jag sitter på pendeln till Huddinge. Med sänkt blick, mot mobilen som vilar i handen. En bit efter Stockholm Södra lyfter jag blicken. Utanför vilar en tung himmel mot en kuliss av betong och jordfärgat landskap. Vattendroppar sugs mot fönstret, vibrerar över rutan och lättar snabbt. Plötsligt tornar färgsprakande väggmålningar upp sig. Uttrycksfull gatukonst, graffiti överallt. Pendeltåget rullar in på Huddinge station. Nedanför trapporna står Peter Bergman,  för att möta upp mig. Vi börjar vår korta promenad mot Fullersta Gård.

Anna-Bjerger_Paving_Peter-Bergman_Fullersta-Gård Anna Bjergers "Paving" från 2013

Det känns som en märklig placering av en gammal herrgårdsbyggnad - mitt bland höghusen. Jag kommer på mig med att omformulera min tanke till att istället förvånas över höghusens klart påträngande läge intill det gamla trähuset med stengrund. Hur kan man helt okänsligt gräva upp gamla fruktträdgårdar och parklandskap för att anlägga ett bostadsområde av i huvudsak betong? Vad tänkte man på?Å andra sidan blir den arkitektoniska krocken och det näst intill surrealistiska mötet mellan olika århundradens tecken på civilisation samtidigt berikande, och den pietetsfullt renoverade huvudbyggnaden med två små flyglar framför sig breder ut sig som en oas mitt i betonglandskapet.

Fullersta-gård_Peter-BergmanFullersta Gård är den äldsta bosättningen i centrala Huddinge och dess historia går tillbaka ända till 1651. Gården är naturskönt belägen i Fullersta park bara några minuters promenad från Huddinge centrum och pendeltågsstationen. Sedan upprustningen av gården 2009 är Fullersta Gård ett kulturellt centrum för kommunen och dess invånare, där man kan ta del av både samtida och äldre konst.Det är den framgångsrike före detta galleristen Peter Bergman, med en sällsynt känsla för konstens innersta taktilitet, som tagit över som konstchef i Huddinge kommun. Han visar mig runt i utställningen med Anna Bjergers direkta bilder med en centrifugal kraft.
Anna Bjerger arbetar med fotografiska förlagor. Bilderna är bland annat hämtade ur gamla tidskrifter och uppslagsböcker. Den uppenbara vyn av människor i en rörelse gör bilderna emellanåt porträttlika men samtidigt fria för individuella tolkningar.

Anna-Bjerger_Fullersta-gård_Peter-Bergman Ann Bjergers "Dip" från 2013

Utställningen med Anna Bjerger pågår till och med söndag 24 november klockan 16. Väl värt ett besök. Med trevlig lunchrestaurang, pedagogisk verksamhet för barnen och flera utställningar samtidigt så kan man utan problem tillbringa en dag på Fullersta gård.
Nästa utställning öppnar redan nästa helg. Utställningen visar det svenska fotografins sanna gentleman; Hans Hammarskiöld fantastiska bilder - Fotografier 1955-1965. Utställningen pågår 30/11-26/1.

 

Kommentera