Säkerhet kostar. Så pass att många museer, utställningslokaler och kyrkor inte har möjlighet att bevaka och försäkra föremålen som man vill kunna visa upp. Senast i raden som drabbats är den stora sommarutställning på Hovdala slott utanför Hässleholm som öppnades i lördags. Efter hot om stöld har man redan tvingats stänga utställningen.
Hovdala-slott_silverutställning Till utställningen hade Hovdala Slott lånat in ett femtiotal dyrbara silverföremål av några av våra främsta smeder såsom Torun Bülow-Hübe, Georg Jensen och Wiwen Nilsson från Malmö Konstmuseum.

Hässleholmspolisen har fått in ett trovärdigt tips om att tjuvar har för avsikt att slå till mot Hovdala. Enligt polisen skulle det ha funnits en koppling till tidigare silverstölder.
Hovdala-Slott_silverutställning Anders Smith som är enhetschef vid Malmö Konstmuseum säger att det inte bara handlar om de ekonomiska värdena utan även om personalens säkerhet. Slottschefen Jens Olsson på Hovdala säger att utställningen "Silver" troligen inte kommer att öppnas igen.

 

Kommentarer