Kinesisk samtidskonst tar rejält med plats på en av konstvärldens främsta och mest historiska arenor.

Det är inte bara auktionsmarknaden som följer utvecklingen av den kinesiska konstscenen med spänning. Hela galleriscenen. konstsamlare och inte minst världspressen är på plats i Venedig för att se det som Kina själva väljer att ställa ut på biennalen 2013. Paviljongen inne på Arsenale är bara en utställningsyta. Runt om i Venedig fylls allt från kyrkor till palats och stora hallar.
Venedigbiennalen 2013_Venedig_Kinesisk samtidskonstI en enorm utställningslokal, curerad av Professor Lü Peng visar man ett brett utbud av det mest samtida från den kinesika konstscenen.
Kinesisk independentkonstCyklar tillverkade av fyllda nylonstrumpor utgörande kroppsdelar visas i hallen med kinesisk independentkonst.
kinesisk samtidskonst VII Mycket av den kinesiska samtidskonsten som visas är ofta väldigt storskal(l)iga konstverk. Inte sällan med ett tydligt flirtande med den västerländska konsthistorien och inte minst popkonsten och Andy Warhol eller samtida konstnärer som Damien Hirst med flera.
Kinesisk samtidskonst V-Pablo Picasso_Venedigbiennalen Här är det Pablo Picasso som med pizzaspade artigt väntar...
Kinesisk samtidskonst i Venedig_venedigbiennalen 2013Kroppen står inte sällan i fokus, som ett medium för att föra fram samhällskritiska budskap och kritik över hur man ser på människans värde i en allt mer brutalare världsmiljö där vi låter kapitalet fullkomligt styra över mänskliga värden.
I en ännu större utställningslokal intill visas den mer samhällskritiska konsten. Som en riktig spark i magen är det superrealistiska konstverket med typiska arbetare och deras vardag på arbetsplatsen där barnen sitter vid gruvarbetares döda och lemlästade kroppar för att identifiera sina fäder under lager av sot.
kinesisk samtidskonst i Venedig_venedigbiennalen_IKEAÄven IKEA, tillsammans med flera storföretag såsom Nike, Apple och så vidare, får ta emot en känga för hur västvärlden profiterar på Kinas billiga arbetskraft.
kinesisk samtidskonst_Venedig

Eller som den sjuka bild vi får se av hur en arbetande familj bor under knappa omständigheter och trängsel mellan de långa arbetspassen i fabriken.

kinesisk samtidskonst i Vendig_Venedigbiennalen 2013 Efter att ha sett det känns det som ännu viktigare att vi följer de visdomsord som är så grundläggande för att vår värld ska kännas "mänsklig"...

Kommentera