I helgen var det invigning på utställningen Made in China, på Keramiskt Center i Höganäs. Det kom massor med folk för att se porslinets utveckling från neolitiska krukor till modern design. Samtidigt visas även en utställning som heter Fatet - det funktionella, det vackra , där ca 30 vackra fat visas.

Jag var i Skåne i helgen och besökte Keramiskt center och jag kan verkligen rekommendera ett besök! De verkar för att främja och bevara den keramiska traditionen i Sverige och finns i Höganäs Keramiks gamla fabrik. Förutom intressanta utställningar så har de också en fin butik med allt från brukskeramik till exklusiv konstkeramik.

Utställningen var så fin! Jag gillar när man kan följa porslinsutvecklingen med föremål från olika tidsepoker. Bland annat får man se 2000-årig keramik, ett tidigt exempel på porslin med blå underglasyr, Gyllenborgs "fuktskadade" servis, delar från August den Starkes samling, förlagan till Rörstrands Ostindia, delar av Gustav III dopservis, sjöfynd från Ostindiefararen Götheborg, Jesuitporslin, kopp och fat beställt av Jonas Alströmer och en gigantiskt spottkopp beställd av Alice och James Keiller och daterad Canton 1913.

Kommentera