När man inte har barn eller går på skolan så glömmer man ganska ofta det där med sportlov. Jag och Antonia åkte till Rättvik i fredags för att inleda vårt samarbete med Rättvik Kultur och visa utställningen "Lions Among Us" av Kenneth BambergRättvik Konsthall. Efter att ha suttit fast i bilkö på väg 69 i mer än 45 minuter förstod vi att det var något annat än just utställningen som lockade folk till Siljan området. Inte bara sportlov utan också Vasaloppet - och vi förstod senare att den dagen är en av de mest trafikerade i området.

Hur som - så kändes det som en minisemester att få åka iväg från Stockholm och upp till den lugna och vackra miljön som Rättvik erbjuder. Nya vänskap skapades och ett härligt återseende blev det också med Kenneth Bamberg och hans sambo Anu, som vi inte hade sätt sedan vi visade hans serie Flowers på NAU Gallery.

För de som inte känner till fotografen så har han efter avslutad magisterexamen från Aalto University,  fortsätt utforska kulturella konstruktioner av manlighet där spänningen ligger i manliga karaktärsdrag som skiljer sig från de traditionella.

Inför projektet "Lions Among Us" åkte Bamberg hösten 2012 till Benin för att intervjua och fotografera ett 20-tal kungar i landet. Benin har idag 54 offentliga kungar som officiellt förlorade sin konstitutionella makt för mer än hundrad år sedan men som fortsätter att vara viktiga ledare.

Så här skriver Bamberg om sitt projekt:

”När vi var små lekte vi kung och gatusopare. Vi drog lott om vem som fick vara kungen som beordrade gatusoparen. Ingen ville vara gatusoparen, den underkuvade. Gatusoparen förväntades följa kungens minsta order tex. städa palatset och vara kungens häst. Det fungerade för en viss tid - så länge gatusoparen inte gjorde revolt.“

....

Jag är intresserad av bilden kungen vill förmedla, hur kungen vill bli sedd. Vilka kungliga regalier, ornament och symboler han visar. När Kungen är redo, dokumenterar jag resultatet av den omfattande, ritualiserade form av ceremoniell manlighet som nyligen ägt rum. När jag bugar med pannan i marken och lyssnar till order som flyger åt höger och vänster känner jag mig återigen som barnet i kung- och gatusoparleken. ....

Utställningen är både färgglad och intressant. Bilderna kan vid första ögonkast ge en bild av exotism för vissa men Bambergs kamerablick är allvarlig och respektfull och hans dokumentation visar en ärlig bild vilken kungen själv vill förmedla för att upprätthålla den manlighet som han och hans omgivning förväntar sig. Som tidigare väcker Bambergs verk i förlängningen frågor om förväntningar, ritualer, konstruktioner och accepterade normer i ens egen omgivning.

Så här är det - mitt konsttips för alla skidåkare och "sportlovare" som åker förbi Rättvik i helgen - ta möjligheten och se utställningen! Nästa gång den planeras visas blir i Benin 2015....

Adios/Irena

Kommentera