Den 51-årige konstnären Maximo Caminero från Florida, ​​står inför åtal efter att avsiktligt och målmedvetet haft sönder en vas som ingår i ett konstverk av den kontroversielle kinesiske konstnären Ai Weiwei. Händelsen ägde rum i det nyöppnade Perez Art Museum Miami i söndags.

ai_weiwei_installation_11_Perez_Miami Inspirerad av konstnärens eget verk gick den Miamibaserade konstnären till attack mot A Weiweis konstverk för att protestera mot den åsidosatta inhemska konsten. Om han lyckades? Återstår att se.

Motivet uppges vara Camineros upprördhet över vad han ansåg var museets underlåtenhet att uppvisa lokala konstnärernas arbete, och istället endast visar verk från utländska konstnärer. Caminero plockade upp den målade vasen från golvet, som var en del av en installation. När han uppmanades att lägga ner den, krossade han istället vasen som är värderad till 6,5 miljoner kronor. Vasen ingår i ett konstverk med ytterligare 15 vaser, samtliga omkring 2 000 år gamla, som målats i ljusa färger av den världskände kinesiske konstnären Ai Weiwei.
Konstnären Caminero påstod senare i en presskonferens att han " gjorde det för alla lokala konstnärer i Miami som aldrig har visats på museer " i Miami . Vidare uttryckte han sin avsky mot de många miljoner som spenderas på internationella konstnärer . Ironiskt nog fick Caminero inspirationen till att krossa vasen genom just Ai WeiWei verk som även består av en triptyk med fotogarfier där konstnären krossar en flera tusenårig kinesisk vas, och det han uttrycker genom sitt konstverk.

A-Weiwei_museum_Miami Konstverket av A Weiwei visades på Art Basel Miami innan det hamnade på museets utställning

Ai Weiwei uppgav i ett uttalande att han inte stödjer konstnärer som förstör varandras arbeten. Den kinesiske konstnären fängslades 2011 för oliktänkande och har sedan dess haft ett antagonistiskt förhållande med de kinesiska myndigheterna. Hans konst har aldrig visats i Kina.
-Jag har fortfarande inte har en chans att visa mina arbeten i Kina och Peking. Jag har aldrig ens tänkt tanken på att gå till ett museum i Peking för att protestera - om jag gjorde det, skulle jag straffas.
Personligen tror jag att just detta verks värde ökat efter det som hänt. Eftersom det går att dra paralleller till A Weiwei egen ambition med  konstverket - hur vi förstör någon annans konstverk för att skapa vårt eget. I det här fallet en mellan 2-5 000 år gammal vas som A Weiwei använt sig av för att skapa en del av sitt eget konstverk, som åker land och rike runt och ställs ut som representant för den hetaste kinesiska samtidskonsten just nu.

Kommentarer