Privatplan i Maastricht Flygplatsen i Maastricht

Att summera världens främsta antikmässa är inte lätt. Man kan lista allt från miljonförsäljningar till antal serverade champagneflaskor och privata jetplan som landat på den lilla flygplatsen under mässans intensiva dagar. Eller internationella kändisar, museimän och inredare som trängs på vernissagen. Det till trots, är det föremålen och konstverken som är det mest bestående minnet från mässan. Vilken kvalitet! Här ett axplock.

Dirk Valkenburg Bild 1. Dirk Valkenburg

Bild 1. Den här märkliga studien föreställande exotiska frukter målat av Dirk Valkenburg målad någon gång under 1700-talets första år tycker jag har väldigt samtida uttryck tack vare den ofärdiga målningen. Mötet mellan den krackelerade grunderingen och det färgstarka motivet skapar en spännande dynamik. Jag fick i alla fall habegär när jag såg den. Säljs hos Derek Johns.

Abram Petrovich Gannibal Bild 2. Abram Petrovich Gannibal

Bild 2. Peter den stores gudbarn – Den ryske tsaren ville bevisa att det inte handlade om vart ifrån i världen man kom för att bli en god rysk medborgare när han lät köpa en åttaårig slav i Konstantinopel i början av 1700-talet. Abram Petrovich Gannibal blev hans nya namn och han fick en akademisk och militärisk utbildning och rönte stora framgångar både på slagfältet och i det ryska hovets närhet. Målningen är målad omkring 1720 och säljs hos Galerie Kugel i Paris.

Stilleben av Albert Gleizes Bild 3. Stilleben av Albert Gleizes

Bild 3. Pärla på pannå - Galerie Berès är specialiserad på b l a kubistisk konst från 1920-30-tal i liten storlek. Denna lilla pärla, ett stilleben av Albert Gleizes målad på pannå daterad 1921 kostar ungefär 1,5 miljoner kr.

Pipa_Antonio_Gusela Bild 4. Pipa av Antonio Gusela

Bild 4. Rökning tillåten – Tar någon fram en pipa av den här kalibern tycker jag det är vore en förolämpning att förbjuda rökning. Den skurna pipan med silverbeslag är signerad Antonio Gusela och tillverkad 1740. Säljs hos Kunstkammer Georg Lane i Munich.

Manekäng Bild 5. Manekäng

Bild 5. Vintage på modet/Synad i sömmarna – När modehusen i Paris skulle visa upp sina finaste sidenklänningar för hovet, klädde man skulpterade dockor av bemålat trä. Denna tidstypiska mannekäng från 1770 är en av få kvarvarande exemplar. Priset är 1 300 000 kr hos Pelham som har galleri i Paris och London. Förutom sällskapet får man pärlörhängena på köpet!

 

Serge-Mouille-The-Three-armed-floor-lamp-1952 Bild 6. Serge Mouilles trearmade golvlampa från 1952

Bild 6. Skulptural belysning – Serge Mouilles svarta trearmade golvlampa från 1952 är som en blandning av en spindel och en skulptur av Alexander Calder. Finns att köpa på Galeri Down Town i Paris.

Stol av Nicolas Petit Bild 7. Stol av Nicolas Petit

Bild 7. Musikerns bäste vän – Detta skulpturala mästerverk av rosenträfaner och förgyllda bronser i karaktäristisk Louis XV är signerat Nicolas Petit, som blev mästare i Paris 1761. Vad är det då? Jo, en stol tillägnad en musiker och då troligen en cellist. Stolen säljs hos Galerie Kugel i Paris.

Grasshopper Bild 8. Xavier Lalannes gräshoppa

Bild 8. Gräshoppa med kunglig maka/Hoppa loppa – Francois – Xavier Lalannes gräshoppa har en maka som köptes av President Georges Pompidou och gavs till Drottning Elizabeth II under ett statsbesök. Idag står den i hennes privata residens, Balmoral i Skottland. Vem vet kanske får de återse varandra för första gången sedan 1970. Förutsatt att det brittiska kungahuset vill betala 1, 2 miljoner för den. Finns hos Galerie Patrice Trigano.

Skoskåp Hotel Wiesler Bild 9. Skoskåp från Hotel Wiesler i Österrike

Bild 9. Full service – Det var inte bara stjärnhotellen som erbjöd skoputs kring sekelskiftet 1900. Dessa två skåp formgivna 1909 av Marcel Kammerer var avsedd för gästernas skor på Hotel Wiesler i Österrike.  Skivan är till för att man ska sätta kunna sätta upp skon på medan man snörar av och på sig dem. Därefter sätter man skorna i skåpet och sedan kommer personalen och hämtar lådan i bärhandtagen på vardera sida. Morgonen därpå står de nyputsade skorna på hyllan i skåpet. Frågan är om skoputs ingår när man köper dem i Maatsricht hos Galerie Yves Macaux för 700 000 kr. Oavsett vilket kan man njuta av utsökt formgivning av en av Otto Wagners elever.

Figurin föreställande europeisk gentleman Bild 10. Figurin

Bild 10. Europeisk gentleman – Den här underbara figurinen i obränd lera med emaljfärger på en bambusockel påminner om en svensk adelsman från 1700-talet. Tillverkad i Kina för exportmarknaden kring 1700-talets mitt.

/Pontus Silfverstople

Kommentera