Just nu är det mycket som händer, jag tänker framförallt på alla kvalitetsauktioner som är på gång runt om i Sverige och även utomlands. På Sotheby’s i London såldes i förrgår bland annat två imponerande ”Bajixiang” månflaskor med dekor i blå underglasyr. I botten bar de Qianlongs sigillmärke och de var daterade till perioden. Efter en intensiv budgivning såldes månflaskorna för £ 2,4 miljoner, motsvarande drygt 24 miljoner svenska kronor!

Bland höjdpunkterna på auktionen fanns även en ovanlig vas med dekor av två Fenixfåglar i blå underglasyr och polykroma färger. Även denna bar Qianlongs sigillmärke och var daterad till perioden. Vasen utropades för £ 80 000-120 000 men priset landade på £ 602 500. Vasen kom från en samling med 19 delar med kejserligt porslin från Qingdynastin. Fler slutpriser från auktionen hittar du här.

Även i Sverige har vi sett prisraketer den sista tiden, tex på Skånes Auktionsverk i Landskrona där en lagad figur av barmhärtighetens gudinna Guanyin, daterad till Mingdynastin, klubbades för 820 000 kronor förra veckan!

Inte bara auktionshusen har fullt upp i maj månad, för oss antikhandlare är det flera stora mässor i både maj och juni. Nästa vecka ställer vi ut på den stora internationella antikmässan i Hongkong, Convention Center, Hall 5G . Vi har deltagit på mässan i många år och vi ser alltid fram emot att återkomma till den! Jag har inte möjlighet att vara med detta året, men Björn och min syster Cecilia är på plats. Vi har många kinesiska kunder som förväntansfullt väntar på att ta del av vad vi har med oss för intressanta föremål från Sverige denna gång. Förra året sålde vi till exempel en hel del exportporslin från Qianlong 1736-95. Tidigare har intresset för exportporslin varit svalt med vi ser att det börjar ändras nu vilket givetvis är jättekul! Vi har även premiär denna vecka för utställningen East and West i vår butik på hos JiGuGe på Liulichang i Beijing.

Vår monter på antikmässan i Hongkong förra året

 

Kommentarer