Carnegie Internationalen mässa för samtida konst som hålls i Pittsburgh Carnegie Museum of Art, och det Pennsylvania-baserade konstkollektivet Transformazium, har gått samman i ett helt strålande projekt. Invånarna i Pittsburgh kommer mellan den 5 oktober i år och 16 mars nästa år att kunna låna hem konstverk från biblioteket Braddock Carnegie Library. Låntagarna kan botanisera bland över hundra olika tryck, målningar, fotografier och skulpturer, och får behålla det verk de lånar i upp till sex veckor.

Deltagande konstnär Taryn Simon, A Living Man Declared Dead and Other Chapters I-XVIII

Jag tycker att det här är en fantastiskt bra idé. Snacka om ett briljant sätt att ge folk lite bättre koll på vilken konst de faktiskt gillar, vad de trivs med och hur konsten påverkar dem. Projektet har möjliggjorts genom ett tillskott från Carnegie på 30 000 dollar, samt att 28 av de 35 konstnärer som deltar i Carnegie International har donerat verk till utlåningen.

Deltagande konstnär Vincent Fecteau, Untitled

Skulle gissa att många av dem som lånar hem verk blir betydligt mer benägna att så småningom även köpa konst, då med betydligt starkare självförtroende för vilken konst de vill satsa på. Jag är som ni märker smått lyrisk över det här initiativet. Vet att det finns liknande projekt, bland annat i Sverige, med konst som hyrs ut till kommunala/statliga verksamheter. I något fall även till privatpersoner, men då inte helt gratis. Kanske har det funnits identiska projekt som jag missat, men det gör det inte mindre bra. Visst finns det försäkringsaspekter och annat att ta hänsyn till, men konstverken i detta projekt är relativt små och har ännu inte nått upp i några stora ekonomiska värden. Det är också mindre viktigt. Det viktiga är - som syftet med projektet också beskriver - att göra konsten till en del av det vardagliga livet, och att få invånarna att våga bilda sig sin egen uppfattning kring vilken konst de faktiskt tycker om. Kan bara hoppas att det sprids vidare till så många städer och länder som möjligt.

Dagens soundtrack: Lulu James, Sweetest thing


 

 

Kommentera