Nyexaminerade konststudenter ställer ut på Affordable Art Fair

I går var det öppning för Affordable Art Fair i Stockholm. För den som inte känner till så grundades Affordable Art Fair i London 1999 av Will Ramsay som hade som mål att göra samtida konst tillgänglig för alla. Samtidigt ville han visa att man inte behöver vara konstexpert eller miljonär för att njuta av eller köpa konst. En riktigt bra idé (i en schysst Young Art anda!) som visats sig vara en stor succé, även i Sverige.

För de som älskar shopping och stora köpcentrum är detta det ultimata stället för att kika på och köpa konst. Tyvärr för mig – som är lite av en ”less is more” person – så känns det lite för trångt, varmt, opersonligt och alldeles för svårt att fokusera *svett*. För att skippa all förvirring bestämde jag redan innan mitt besök att jag skulle koncentrera min uppmärksamhet på just det område som kändes mest relevant för mig – hörnan med nyexaminerade konststudenter.

Karin Ström skriver om konstvärldens nya stjärnor i Affordable Art Fairs issue no.2

Utställningen "Recent Graduates" är den ända kurerade utställningen på Affortable Art Fair där kuratorerna, Malin Skjöld och Pia Rystadius har åkt runt Sverige och tittat på olika elevutställningar. De utvalda f.d. konsteleverna kommer från flera skolor i Sverige och utställningen visar ett brett utbud av uttryck och stilar.

Verk av Katrin Westman (Umeå Konsthögskola)

Carolina Nylund visar sitt examensarbete från Konstfack

Carolina Nylund ställer frågor kring bl.a. etnicitet och subkulturell tillhörighet

Jag måste säga att jag är glad att jag engagerade min tid på Affortable Art Fair på just de unga konstnärerna. Tyvärr var min budget alldeles för begränsad den här månaden men då är det ju positivt att få tid att snacka och ta in konsten i lugn och ro - vilket är ändå ett av det jag uppskattar vad mest när jag kollar på konst. Måste tipsa om Alexander Talléns fantastiska (!!) porslinsfigurer där han  skildrar genom ett historiskt och tradition rikt medium en modern blandning av självporträtt och fiktion.

Alexander Tallén ställer ut porslinsfigurer på Affordable Art Fair

Porslinsfigurer av Alexander Tallén

Porslinsfigurer av Alexander Tallén

Kan även tipsa om Art Walks - ett samarbete mellan Affordable Art Fair och Barnebys som bjuder besökare på ett personligt och inspirerande inslag men chansen att följa konstexperter på en halvtimmes rundtur bland utställare och konst. Ett perfekt sätt att ta del av råd, tips och erfarenheter ifall en känner som jag - och inte vet var eller hur man ska ta sig igenom enormen.

Let´s fall in ART! /Irena

Kommentera