I flera sekel har den hållits gömd - Världens dyraste skatt - på en plats någonstans i Neapel. Det är en häpnadsväckande skattsamling som nu för första gången visas upp till allmän beskådan i Rom.

Samlingen började byggas upp redan år 1305, då värdefulla gåvor skänktes till Neaples skyddshelgon, San Gennaro, för att denne skulle skydda staden mot pest, krig och vulkanutbrott. Skattsamlingen har sedan under årens lopp kommit att utökats med hjälp av donationer från påvar, kejasare och kungar. Den består idag av ett 70-tal föremål, däribland ett kors, dekorerad med diamanter och smaragder som skänkts av franske kejsaren Napoleon samt en mittra (toppig biskopshuvudbonad) utsmyckad med 3300 diamanter och flera hundra smaragder och rubiner.

Neapels konstskatt beräknas nu vara den mest värdefulla i världen och vinner därmed över såväl den ryska Tsarfamiljen samt över den brittiska kronjuvelsamlingen, som med sitt värde av 6 miljarder euro, tidigare har ansetts vara den mest dyrbara.

Den napoleanska skattsamlingen finns att se i Palazzo Sciarra, Rom, fram till mitten av februari. Om ni däremot är sugna på att se mer av världens dyraste diamant, "The Pink Star" ska ni titta här!

Kommentera