Det sägs att Karl XII endast avporträtterades vid tre tillfällen. Det vill säga att han själv satt modell framför konstnären. Alla övriga "porträtt" skulle i så fall antingen vara kopior efter dessa tre originalporträtt eller fria tolkningar av Sveriges krigarkonung. Med tanke på hans hätska schema så är det väl inte helt otroligt om så skulle vara fallet.

Porträttkonsten är på många sätt oerhört intressant. Inte minst för att kunna utläsa trender inom allt från dåtidens samtida måleri och skönhetsideal till modehistoria och attributens betydelse.

Drottning-Silvia_porträtt_Gripsholm-slott Igår avtäcktes det senaste porträttet till samlingen med stor elegans. Drottning Silvia fick äntligen se slutresultatet efter ett antal sittningar för den hyllade konstnären Urban Larsson. Porträttet av Drottningen är inte det enda av henne i den omfattande samlingen. Det första porträttet som möter besökaren till porträttsamlingen på Gripsholm är John-Erik Franzéns stora och omtalade porträtt av kungafamiljen.

De flesta svenska kungligheter har en given plats i Svenska statens omfattande porträttsamling på Gripsholm slott. En samling som Gustav Vasa som en gång i tiden lade grunden för, genom att hänga upp konst på sitt nybyggda slott. År 1548 fanns det 23 porträtt på slottet. Av den anledningen är porträttgalleriet på Gripsholm slott ett av världens äldsta och omfattar idag ungefär 4 500 konstverk.

När Gustav III blev regent över Sverige såg han till att fylla på samlingen med andra personligheter än bara kungligheter. Nationellt porträttgalleri blir det officiellt 1822 då Karl XIV Johan gav Adolf Ludvig Stjerneld i uppdrag att ansvara för samlingen. När Stjerneld dog tretton år senare omfattar samlingen inte mindre än 1 500 verk. Det är också under denna period som några av de mest kända porträtten tar plats i samlingen, såsom Hönstavlan föreställande drottning Lovisa Ulrikas hovdamer av Johan Pasch tillsammans med Alexander Roslins porträtt av Carl von Linné.
Drottning-Silvia_porträtt_Gripsholm-slott På 1860-talet övertog Nationalmuseum ansvaret för Svenska statens porträttsamling. Sedan dess har samlingen utökats med mer än 2000 verk från olika århundraden.

Gripsholm slott kan vara nöjda med ytterligare ett dragplåster lagom till sommarsäsongen börjar med högtryck av turister. För er som vill se mer av Urban Larssons måleri kan jag rekommendera er att hålla ögonen på Skajs Antikhandel på Nybrogatan som har haft flera fina utställningar ed Urban Larssons konst. Jag har svårt att tro att intresset för hans måleri skulle minska efter detta uppdrag, så fler utställningar är nog att vänta.

 

Kommentera