Idag är det vernissage på vår senaste utställning "Made in Japan". Under flera år har vi letat intressanta japanska föremål och nu har vi samlat dessa i en utställning i butiken. I vanliga fall är vi mest koncentrerade på kinesiska antikviteter, fokus på Japan känns nytt och kul!
Det som främst slår mig när jag ser de japanska föremålen samlade är hur elegant det är. Raka linjer, stilfullt komponerade dekorer och en enkel elegans genomsyrar allt från träsnitt till kimonos. Vi har vanligtvis bara enstaka japanska föremål i butiken och då kommer de inte alltid riktigt till sin rätt, men nu samlade i en utställning är det så snyggt!

Jag tycker att det japanska porslinet är superelegant och Imarifärgerna som går i rödorange, mörkblått och guld känns extra tilltalande nu på hösten. Legenden säger att den hemliga konsten att tillverka porslin kom till Japan under 1500-talet från Kina via Korea. Omkring år 1600 fann man porslinslera vid staden Arita och Arita blev Japans främsta porslinscentrum med tillverkning av bland annat Imari, kakiemon och nabeshima.

Nedan är ett litet smakprov från vår utställning. Passa också på att spana in de japanska antikviteterna här på Barnebys. Japanska antikviteter är ofta prisvärda och köpvärda tycker jag.

 

Kommentera