Många av Sveriges museum är vida berömda. Med all rätt. För att vara ett relativt litet land med en relativt sen historia har Sverige ett kulturarv vi ska vara stolta över. Däremot känner jag mig högst tveksam till hur stolta vi ska vara över hur man från politiskt håll ser på driften av landets museer och unika miljöer.
Carl-Eldhs-ateljémuseum_Barnebys-söndagEn fantastisk plats på jorden som sedan länge varit känd i konstnärskretsar är Bellevueparken. Den engelska parken är anlagd av Fredrik Magnus Piper, samme arkitekt som anlade Hagaparken på andra sidan viken. Här mellan 200-åriga lindar och sällsynta växter fanns en gång silkesodlingar och hem för betydande svenska konstnärer. Bellevueparken är en oas mitt i en miljonstad som växer så det knakar. Det är en verklig pärla insprängd mitt emellan ett par av morgontrafikens värsta kugghjul, och mitt i detta utflyktsmål ligger ett av våra finaste små konstnärsmuseer landet har att visa upp. Nämligen Carl Eldhs Ateljémuseum.
Jag hade nöjet att förlägga ett av mina kurstillfällen(SvD accents kurs om skulptur) där i veckan som gick. Det vackra och mycket säregna huset ritat av Ragnar Östberg(när han hade som mest att göra med Stockholms Stadshus) stod klart 1919, är bara det värt ett besök.
Carl-Eldh_Carl-Eldhs-Ateljé_Barnebys_BellevueparkenDen tjärade fasaden har åldrats med samma värdighet som den unika skulptursamling, i framför allt gips, som väntar innanför dörrarna. Det var här, i detta trähus med fantastiska glasväggar en av Sveriges främsta skulptörer genom tiderna, Carl Eldh(1873-1954), verkade i över 30 år. Och det var här mycket av Stockholms offentliga utsmyckning tog form.
När man kliver över tröskeln möts man av tiden som stått stilla.
Carl-Eldh_Carl-Eldhs-ateljé_museum_Bellevueparken_Barnebys_skulptur Konstnärens ande svävar genom rummet och man kan riktigt se framför sig hur konstnären ömsom metodiskt, ömsom frenetiskt hugger, mejslar och putsar fram några av den svenska konsthistoriens mest välkända och omhuldade skulpturer.Carl-Eldhs-ateljé_Carl-Eldh_Barnebys_Bellevueparken Ett besök i Carl Eldhs ateljé ger inte bara en unik inblick i en skulptörs skapande verksamhet i början av 1900-talet utan det ger även övertygelse om hur viktiga dessa små unika kulturella utposter är för oss människor som lever våra liv i en miljö där kultur för allt fler är enformiga och hyperkommersiella melodifestivaler och facebookuppdateringar. Det här är kulturens sanna essens, väl värt ett besök!
Öppet helger oktober ut klockan 11-16 med guidade visningar varje heltimme.

Gör det idag, imorgon kan det vara för sent.

Kommentera