I den klassiska grekiska konsten, runt 480 – 330 f. Kr hyllades skulpturer som hade mest organisk kropp och kroppsdelar. Det var inte bara templen som skulle visas i sin helhet, även skulpturkonsten skulle framhävas som verklig och levande. Skulpturerna skulle numer vara en riktig karaktär, inte ännu en upplaga som ofta var sammanfogad med enorma marmorblock eller pelare. Nu började personens pose spela in hur skulpturen skulle utföras. Balansen i den uthuggna marmorn var en teknikfråga, och i och med de högre kraven och ständig utveckling lyckades skulpturmästarna skapa ”riktiga” människor.

Exempel på hellenistiskt mästerverk är Nike från Samothrake som gjordes runt 200 f.Kr och som hittas på Louvrens i Paris. Skulpturkonsten når sin absoluta höjdpunkt långt senare under renässansen och en av de mest kända skulpturerna är Michelangelos ”David”, 1501 - 1504. Det är dock lätt att glömma att dessa klassiska skulpturer var målade, bronsvapen och hade ögon av glas, därför är det många skulpturer numer har hål i ögongloben. Det såg alltså verklighetstrogna ut, inte i vita puts som vi är vana att se dem. Men nu är det dags igen, fast i ny tappning – hipster kläder.

Fotografen Léo Caillard med sitt projekt ”Hipster in Stone” har klätt på de gamla skulpturerna moderna kläder med tighta jeansbyxor, flanellskjorta, ciggpaket i fickan och mörka glasögon. Helt klart en intressant blandning av samtid och dåtid, vilket gör dessa hipsters i sten till charmiga individer. Se fler hipsters här!

Kommentera