Fascinationen för konstföremål har alltid funnits. Framför allt hos Europas ekonomiska elit. Inte minst under renässansen och barocken som var riktiga samlarperioder. Nu visar två av världens främsta konst och antikhandlare måleri och föremål i en gemensam utställning på Bond Street i London.

Colnaghi_stilleben_stilllife_Kunstkammer-Georg-Laue,-Munich Dyrbara glas och fajansföremål från 1600-talet, som kuliss en stillebenmålning målad i Madrid på 1620-talet

Det är legendariska konsthandeln Colnaghi, som grundades redan 1760, och Kunstkammer Georg Laue från Munchen, som är en relativt ny(1997) men väl så etablerad antikhandel som specialiserat sig på "samlarföremål"  som tillsammans uppvisar exklusiva och mycket exotiska föremål.
Kombinationen av kuriosakabinettets taktila och extravaganta föremål, ofta sammansatta av olika naturliga material och ädla metaller, och konstens praktverk i form av delikat stillebenmåleri av det dukade bordets prakt och dyrbarheter är inget annat än upphöjande.

Konstkabinett_konst_Kunstkammer-Georg-Laue,-Munich Ett kabinett tillverkat i Augsburg cirka 1615 med ett snidat kranium av trä, ett timglas och ett vanitasstilleben av Peeter Sion den äldre (1624-1695)

I en tid, då just tiden är en konstant bristvara och den demokratiska tanken på att formgivning är för alla, har gått till sådan överdrift att Sverige helt har tappat kvalitetsmedvetenheten i demokratiseringsprocessen, är det en ren skär lyx att få omge sig med själsligt beslöjade föremål som tagit dagar, veckor eller år att framställa.

Kunstkammer-Georg-Laue,-Munich En imponerande samling föremål från renässansen och barocken sammansatta av Georg Laue

Tingens teater kräver en närvarande ensamble för att intressera sin publik, en närvaro som bygger på varje möte mellan tanke och handling utmynnar i en sällan skådad taktilitet. Det är det mest fascinerande med denna utställning som pågår till och med söndag 20 oktober.

Missa inte om ni har vägarna förbi Londons anrika auktions-och antikhandlargata, Bond Street.

Kommentarer