Siamo a Venezia! Ljuset, dofterna och glittret från Grand Canale! Det är inte svårt att förstå Canaletto, Turner och Zorns fascination för Venedig. Den på många sätt tidlösa staden som vartannat år bjuder in till konstbiennal förtrollar vem som helst.
Venedigbiennalen-2013

En av konstnärerna som motivmässigt "fastnade" i Venedig under slutet av 1800-talet var Wilhelm von Gegerfelt. Medan de flesta andra svenska konstnärerna drogs till Paris med omnejd så fick Gegerfelt sitt stora genombrott med de ljusflödande målningarna från Italiens mytomspunna stad.

Venedig_Wilhem-von-Gegerfelt_Stockholms-Auktionsverk_Venedigbiennalen

På Stockholms Auktionsverk klassiska auktion i nästa vecka klubbas flera målningar av konstnären med motiv från Venedig. På slutet av 1980-talet fick man lägga till åtminstone en 1:a framför dagens utropsintervall. Idag är måleriet väldigt prisvärt för de som uppskattar konstnärens en gång så hyllade bilder.

Bukowskis-Market_Venedig_Venedigbiennalen

Många är de som imponerats av Venedigs mystik och vackra kulisser. Alla konstnärer är inte namngivna även om motiven ofta är det. Denna målning ropas för en knapp tusenlapp på Bukowskis Market i Helsingfors.

Kommentera