En riktig doldis i utställningsväg i Stockholm är Panoptikon (som nyligen bytte name från Fotografins Hus) på Skeppsholmen som tyvärr hamnar lite i skymundan av Moderna Museet. Överhuvudtaget tycker jag mycket om det där lilla klustret vid båtarna där Panoptikon ligger i nära anslutning till fantastiska Teater Galeasen och utsökta Restaurang Hjerta. Den fotointresserade ska veta att Panoptikon efter Fotografiska är bland de få ställen i Stockholm där man konsekvent kan se högkvalitativa fotoutställningar i den här stan.

Just nu ställer man ut det blivande polska stjärnskottet Anna Orlowska vars cinematiskt vinklade och stämningsfulla mise-en-scène-praktik för tankarna till det regisserade fotot bland mästare som Gregory Crewdson, Jeff Wall och Philip Lorca diCorcia. Utställningen är ett samarbete med Polska instiutet som arbetar så otroligt hårt för att exponera den polska konsten i Sverige och gör det så fantastiskt väl.

Anna Orlowska är bara en i mängden av fina konstnärer från Polen som fått möjlighet att visa sina verk i Sverige delvis genom institutets försorg. Anna Orlowska kan tilläggas var en av de konstnärer som var shortlisted 2013 på den grymt fina mode- och fotofestivalen i Hyères i södra Frankrike 2013 och medverkade återigen 2014 då hon bjöds in för att framställa en film med deltagarna i modesektionen (C-print ska för övrigt vara media partner för årets festival jämte fräsiga medier som Vogue, Le Monde och Dash Magazine. Bless).

Spana in Annas verk som följer och passa på att se utställningen medan den löper på Panoptikon. Très nice, promise.