När en av Jiro Yoshiharas målningar nyligen skickades in till Barnebys värderingstjänst dröjde det inte länge förrän ett av auktionshusen fångade upp den.

blog blog

Yoshihara var son till en köpman och hade ingen formell konstutbildning, men drogs tidigt in i konstvärlden. I 20-års åldern blev han inspirerad av de europeiska surrealisterna, såsom  Giorgio de Chirico, Joan Miró och Wassily Kandinsky. I hans tidiga konstverk återspeglas ett intresse för abstrakt expressionism. Han ställde ut i flera grupputställningar, etablerade workshops och diskussionsgrupper med andra konstnärer som syftade till att sammanföra den västerländska kulturen med den starka, japanska traditionen.

1954 blev Yoshihara en frontfigur för den framåttänkande Gutai-gruppen, en samling konstnärer ville sätta sig emot den föråldrade realismen. Gruppen sysslade med olika typer av konstarter; målning, film, ljus, ljud och uppträdanden. De använde sig av olika naturmaterial som grus, jord och kvistar. Det fanns inga gränser för vad man kunde använda - allt material sågs som verktyg för att skapa det nya, fria, individuella och radikala.

Kazuo Shiraga, Challenge To The Mud, 1955. Kazuo Shiraga, Challenge To The Mud, 1955.

Med tiden började Yoshihara fokusera på ett enda minimalistiskt motiv - cirkeln. Han målade dem om och om igen, ingen den andra lik, outtröttligt sökande efter den perfekta formen. Vissa anser att cirklarna står för upplysning och ser de cirkulära formerna som en symbol för Zen. Men enligt Yoshiharas egna anteckningar betydde inte cirkeln något särskilt. Han målade dem helt enkelt för att de var enkla och passande.

Yoshihara hade utan tvekan en stor inverkan på den moderna japanska konsten och hans konstverk säljs alltid för höga summor på auktion. I november 2015 såldes målningen nedan för 2,3 miljoner kronor hos Christies i Hong Kong, långt över utropspriset på 1,3 miljoner kronor.

Jiro Yoshihara, Circle, 1965. Jiro Yoshihara, Circle, 1965.

Målningen som kom in till Barnebys värderingstjänst snappades snabbt upp av Sotheby's i Hong Kong, åtta månader efter deras hyllade Yoshihara-auktion, Full Circle.

Med tavlans utmärkta skick, inramning och medföljande certifikat har Sotheby's satt ett utropspris på 42 000 - 63 000 kronor när den säljs i januari 2017.

Om du har konst som du vill sälja, tveka inte att använda Barnebys värderingsstjänst!