Vad är en vas av Picasso värd?

Pablo Picasso var inte bara målare utan också keramiker. Efter andra världskrigets slut formgav Picasso mer än 600 dekorer och föremål för keramikverkstaden Madoura i Frankrike. För ett par veckor sedan såldes en vas av Picasso på auktion i Frankrike som inkommit till Barnebys värderingstjänst.

Vad är en vas av Picasso värd?

Picassos keramik är liksom hans målningar uttrycksfulla och har ofta kopplingar till Medelhavets kultur och antikens myter. Den 22 juni såldes det här blåvita kruset på Expertise.com för närmare 47 000 kronor:

 

Pablo Picasso, Le Hibou, 1954.
Pablo Picasso, Le Hibou, 1954.

“Hibou” betyder uggla på franska och kruset ska ha tillverkats 1954, då Picasso var 73 år gammal. Med några enkla penseldrag med blå färg mot en vit bas har han avbildat en sittande fågel. Ugglan var ett återkommande motiv i Picassos konst och ett mycket snarlikt exemplar som tillverkats samma år såldes hos Christies 2015 för 35 200 kronor:

Pablo Picasso, Hibou, 1954.
Pablo Picasso, Hibou, 1954.

Picasso var en mästare på förenklingar och kunde framställa en hel personlighet med ytterst få penseldrag. Hans berömda litografiserie "Tjuren" i elva delar är ett tydligt exempel på hur han kunde komprimera en fullt detaljerad bild till ett symboliskt minimum samtidigt som motivet behöll sin energi och skärpa.

pica1
pica1
pica2
pica2
pica3
pica3
pica4
pica4

Skisser från 1946 som upptäcktes efter hans död illustrerar samma process.

pica5
pica5

Hibouvasen skickades in till värderingstjänsten i april 2016 och Expertisez.com kunde snabbt och smidigt kontakta ägaren för ytterligare information och därefter följde en kvick och okomplicerad försäljningsprocess.

 

Om du vill ha ett expertutlåtande om ett föremål du äger, skicka det till Barnebys värderingstjänst redan idag!