well1 well1

Det är en begravningsring som gavs till deltagarna på hertigen av Wellingtons begravning 1852. I Storbritannien fanns fram till mitten av 1800-talet en tradition av att bära sorgsmycken, och man har hittat bevis för att begravningsringar förekom redan under medeltiden. Ringarna var ofta i guld, graverade på insidan och dekorerade med dödskallar:

ringd ringd
erg erg

Föremål av den här typen fick agera som materialistiska substitut för den bortgångne, och det var inte bara ringar som användes för ändamålet. Broscher som innehöll en hårlock av den som gått bort och varsamt pressats under glas var inte ovanligt. Dessa fysiska minnen bars av de efterlämnade anhöriga och man behöll på så sätt en del av den döda i den levande världen.

fegr fegr

Ringen från hertigen av Wellingtons begravning liknar de begravningsringar som tillverkats till Lord Nelsons begravning 1806. En av dessa ringa finns idag att beskåda på Greenwich Museum i London, och en annan såldes 2008 för närmare 210 000 kronor hos Bonhams i London:

ergeg ergeg

Med hjälp av bilder som kommit in till Barnebys värderingstjänst kunde Louise Dennis, smyckespecialist på Mallams Auctioneers, värdera ringen till 4700 - 7000 kronor.

Har du något föremål du vill få värderat? Pröva Barnebys värderingstjänst idag!