Vad döljer sig i den lilla blå boxen?

Denna månad håller det Parisbaserade auktionshuset Tajan auktion med moderna smycken, vilka säljs exklusivt online. Det är dock inte bara smycken från juvelerare som Cartier och Tiffany's & Co som lockar intresse...

Vad döljer sig i den lilla blå boxen?

På Tajans nätauktion hittar vi inte bara smycken från Cartier, Tiffany & Co. och Bulgari, där säljs även deras etuier som kommit att bli något av ett kultobjekt och med priser som startar på en hundralapp - perfekt för förstagångssamlaren.

Den lilla blå boxen

Tiffanys så kallade Blue Book publicerades första gången 1845, i syfte att visa deras årliga kollektion med smycken. Bokens blå utseendet valdes av Tiffanys grundare Charles Lewis Tiffany eftersom den turkosa ädelstenen under denna tid var mycket populär. Idag förknippas färgen mer än något annat med företaget och den kallas även "Tiffanyblå".

Det tog inte lång tid innan den lilla blå boxen blev en av de mest eftertraktade förpackningarna i världen. New York Sun rapporterade 1906; "Tiffany has one thing in stock that you cannot buy of him for as much money as you may offer, he will only give it to you. And that is one of his boxes."

Tiffany & Co. askar hittar ni hos Tajan till ett utropspris på mellan 100-200 kronor.
Tiffany & Co. askar hittar ni hos Tajan till ett utropspris på mellan 100-200 kronor.

Tiffany & Co. askar hittar ni hos Tajan till ett utropspris på ca 100-200 kronor.

Cartiers röda 

Rött är kärlekens färg och så även Cartiers färg. Deras djupröda smyckesboxar i marockanskt läder med guldspets, är för många synonym med att ge sin älskling en kärleksfull gåva. Beroende på vad som passar smycket bäst är smyckesboxens insida klädd med svart eller vit sammet.

Cartier smyckesbox finns att hitta på Tajan till ett utropspris på ca 200-300 kronor.
Cartier smyckesbox finns att hitta på Tajan till ett utropspris på ca 200-300 kronor.

TLIVE

År 2012 skapade Tajan TLIVE, för att underlätta för samspelet mellan deras nätauktioner och klubbauktioner och precis som med Tajans klubbauktioner har samtliga föremål blivit verifierade av deras team med välrenommerade experter. Genom deras online-plattform är det enkelt att följa och lägga bud på ett föremål och du kan dessutom följa auktionen visuellt genom en videolänk.

Tajans auktion med moderna smycken äger rum den 11 maj. Hela katalogen finner ni på Barnebys.