Den brittiske konstnären Lucian Freud föddes i Berlin men bodde från tio års ålder i Storbritannien. Freud blev erkänd tack vare sina ovanliga porträttmålningar och expressiva nakenmålningar.

Här är 5 saker du kanske inte kände till om den världsberömde konstnären.

1. Freud träffade supermodellen Kate Moss 2002 efter att hon sagt att den välkände konstnären var den person i världen som hon helst ville träffa. Mötet utvecklades till en vänskap och Moss har numer en tatuering av två duvor i ryggslutet, gjord av självaste Freud. Han målade även ett helkroppsporträtt av Moss under hennes första graviditet, vilket har blivit ett av Lucians allra mest kända verk.

2. Låter namnet Freud bekant? Visst är Lucian Freud barnbarn till psykoanalysens fader, Sigmund Freud.

3. År 2013 såldes Francis Bacons oljetriptyk Three Studies of Lucian Freud för 1,05 miljarder kronor på Christie's auktion. Summan var då det högsta priset som någonsin betalats för en målning på auktion och motivet av målningen är, som namnet avslöjar, Lucian Freud. Bacon och Freud var nära vänner och hjälpte ofta varandra i sina konstnärliga projekt.

4. Lucian Freud gillade djur, och ett flertal målningar föreställer människor med ett sällskapsdjur bredvid sig. Hans främsta fascination ska ha varit hästar, vilka han också har målat av ett flertal gånger. Ett exempel är målningen A Filly (1970).

5. År 2008 såldes målningen Benefits Supervisor Sleeping (eller Big Sue), 1995, hos Christie's för drygt 263 miljoner kronor, vilket då var den dyraste tavlan som någonsin sålts på auktion.

Aktuella auktioner med Lucian Freud hittar ni här!