Inte mindre än 263 klockor och smycken kommer auktioneras ut den 9 december hos auktionshuset Pfand & Vaduz. Däribland några drömmar för klocksamlare som letar efter de äldre modellerna.

Det äldsta uret på auktionen är en Longines. Kronografen 13ZN kom ut på marknaden 1936 och har en så kallas "flyback" funktion. Bäraren kunde använda kronografens stoppursfunktion utan att stoppa och starta om urtavlans tidsdisplay.

En Rolex Daytona Chronograph från 1962 i rostfritt stål vars modell har referensnummer 6239. Samma referensnummer som Paul Newmans Rolex Daytona som såldes hos Phillips för hela 17,8 miljoner dollar förra månaden.

Omegas Olympic Rattrapante är ett stoppur som kan mäta två tävlandes tider samtidigt. Kronografen släpptes 1932 inför de olympiska spelan i Los Angeles. Den här versionen, men svart urtavla, användes vid olympiska spelen i Mexico 1968.

År 1947 släppte den schweiziske urmakaren Vulcain det första armbandsuret med en inbyggd väckarklocka. Alarmljudet lär som en sirpande gräshoppa och fick på så sätt sitt smeknamn "Cricket". Sedan dess har klockan burits av flera amerikanska presidenter och går numera under namnet "President's Watch".

När denna kopia av en Rolex GMT-Master gjordes 1968, hade modellen av den schweiziska klocktillverkaren Bereis funnits i 14 år. Klockan hade utvecklats i samarbete med det amerikanska flygbolaget Pan Am, som ville ha klockor för sina piloter och som kunde visa två tidszoner.

De färgglada Stella-urtavlorna, som kommer i flera olika färger, var under 1970 och 1980-talen vanliga på Rolex Day-Date modeller. Enligt legenden kommer namnet från den amerikanska konstnären Frank Stella då ett av hans konstverk var inspirationskällan. En annan historia säger att namnet kommer från det latinets "stella" som betyder stjärna.

Vad Daytona är för Rolex är Autavia för Heuer. Den här klockan, som fått sitt namn från "automobiles" och "aviation" lanserades 1969 och den första bäraren var den schweiziske racerföraren Jo Siffert.

 

Vintage men fortfarande orörd, är klockan som visas här ovan. Denna klocka är en gyllene Rolex Submariner från 1986. Medan de tidiga exemplen på denna klockmodell var vattentäta upp till 200 meter kan de nyare modellerna, liksom detta, tåla 300 meters djup.

Också orörda är alla fyra armbandsur av den begränsade samlarutgåvan av Zenith från 1990-talet. Satsen innehåller fyra mekaniska klockor i 18 karat guld.

Våra favoriter från smyckesauktionen. En brosch och ett par örhängen från juveleraren Hemmerle i München toppar smyckena på auktionen. Broschen har formen av en treklöver med tre hjärtformade diamanter tillsammans väger 8ct. En av stenarna är en mycket eftertraktad gul Fancy Intense. Rubinerna som pryder smyckena kommer från Thailand.

Smaragder och diamanter pryder det här armbandet och örhängena i platinum. I båda fallen kommer stenarna från Colombia.

Smyckes- och klockauktionen hos Pfand & Vaduz går av stapeln den 9 december. Se hela katalogen online genom att klicka här!