Salvador Dalí började arbeta med sina porträtt av Helena av Troja redan under sin barndom. Senare ska han ha sett sin högt aktade fru Gala som en inkarnation av Helena. Det är okänt om den då 80 år gamla Gala satt som modell när Dalí målade Helena and the Trojan Horse 1974, vilket kanske känns orimligt i och med modellens ungdomliga utseende.

Med totalt 365 utrop i sin katalog kommer Pfand & Auktion Vaduzs auktion som hålls den 15 december i Liechtensteins huvudstad Vaduz att erbjuda ett brett urval konst, accessoarer och asiatiskt hantverk. Här är några av höjdpunkterna.

Den här avbildningen av en korsfästning är tillskriven en okänd konstnär i Meister der kleinen Passions (ungefär mästaren av den lilla passionen) kretsar. Man vet inte var den så kallade Meister der kleinen Passion hette egentligen, men han var en gotisk målare som verkade i Köln under början av 1400-talet, där han jämte sina samtidskollegor målade med influenser från italienska, franska och burgundiska konstnärer.

År 1625 lämnade Jan Brueghel den yngre Italien för att ta över sin avlidne far, Brueghel den äldres, studio. Ungefär 14 år innan målades bilden av den heliga familjen som tar en paus under sin flykt till Egypten. Jan Brueghel den yngre jobbade som både landskaps- och djurmålare och det är troligen han som målat alla element i tavlan.

På auktionen hittar vi även de här barocka träskulpturerna av två änglar som räddar Adam och Eva ur skärselden. De kommer antagligen från södra Tyskland, vilket indikeras av träet,då cembratall återfinns i de tyska alperna.

Johann Georg Meyer, också kallad Meyer von Bremen efter sin födelseort var en av de mest skickliga och framgångsrika målarna av Düsseldorfskolan. Hans små verk demonstrerade, som i det här fallet, precisa porträtt av människor i detaljerade miljöer.

På den andra sidan engelska kanalen trädde John Frederick Herring Senior fram som djurmålare i det viktorianska England. Initialt fokuserade han på jaktmotiv och bilder av hästar, vilket gav honom ett klientel ur överklassen med bland annat Duc d'Orléans, hertiginnan av Kent and Viktoria av Storbritannien. 1853 gav han upp hästarna och avbildade andra motiv.

Klocksektionens stora höjdpunkt är en IWC perpetual calendar i guld. Da Vinci-kronografen, dekorerad med diamanter, är i utmärkt skick.

Det finns också två vintagemodeller som vilken klocksamlare som helst skulle drömma om. El Primero av Zenith var år 1969 världens första armbandsuret med en automatisk kronografrörelse. Den andra vintagefavoriten är den 24 år äldre är 13ZN Sommatore Vintage Chronograph av Longines.

Precis som Da Vinci-klockan från IWC glittrar det här halsbandet i vitt och guld. Den kinesiska smaragden på 16,5 c omges av ett stort antal briljanter som gör att stenarnas sammanlagda vikt landar på cirka 36 c.

Under 1930-talet gjorde Cartier en puderdosa i platina, guld och emalj. På insidan finns spegel, utrymme för puder och en hållare för ett läppstift. Utsidan är dekorerad med små rubiner, smaragder och diamanter.

Utmärkande i den asiatiska kategorin är den här kinesiska skålen från Qianlong-perioden. Blomsterdekoren i polykrom closionné består av krysantemum och lotusrankor på en svart och blå bakgrund.

Auktionen hos Pfand & Auktion Vaduz äger rum den 15 december i Vaduz stadshus. Visningarna börjar den 13 december.

Här kan du se hela katalogen!