Igår skrevs svårslagen auktionshistoria när målningen av Leonardo da Vinci, som länge troddes vara förlorad, såldes på Christie's i New York för rekordsumman 450 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder, efter 19 minuters rafflande budduell mellan sex budgivare inför en fullproppad jublande auktionssal. Till historien hör att målningen såldes för 60 dollar 1958.

Bild: Christie's Bild: Christie's

Här kan du se den spektakulära filmen från gårdagens auktion.

Äkta vara?

Målningens äkthet har dock varit ifrågasatt flera gånger genom århundraden, och är fortfarande ifrågasatt av vissa experter och konsthandlare. Om det handlar om avundsjuka eller åtaganden baserade på konkreta fakta får framtiden utvisa.

Även skicket på målningen har diskuterats. I bedömningen bör man dock vara nykter. Ingen av da Vincis kända målningar är, av olika anledningar, i särskilt god kondition. Ålder, klimatpåverkningar, mindre lyckade restaurationer men framför allt mästarens experimenterande av teknik och användande av andra material än många av hans samtida kollegor gjorde är anledning till dagens skick.

I auktionssalen när Leonardo da Vincis Salvator Mundi auktionerades ut hos Christie's. Bild: Christie's I auktionssalen när Leonardo da Vincis Salvator Mundi auktionerades ut hos Christie's. Bild: Christie's

Kunglig proveniens och kopia

Målningen föreställande jordens frälsare, "Salvator Mundi",  tillika en av världens mest kända historiska personligheter, tillhörde en gång  kung Charles I av England som levde mellan år 1600-1649.

Under århundraden har den till formatet lilla målningen både restaurerats och delvis övermålats och 1763 försvinner målningen helt. Knappt 150 år senare dök den upp igen då den brittiske konstsamlaren Sir Charles Robinson köpte den åt "The Cook Collection" i London.

Då var det dock inte en äkta målning av Leonardo da Vinci han köpte, utan ett konstverk målat av en av hans följare, Bernardino Luini. Det är även anledningen till att man trodde att det var en kopia av den stora mästaren då målningen såldes för 45 pund 1958.

Försvunnen igen

Därefter försvann målningen igen, tills den dök upp på en liten auktion i Louisiana 2005, den här gången tillskriven Antonio Boltraffio.

Köpare var ett konsortium av konsthandlare företrädda av den New York-baserade konstsamlaren Robert Simon och konsthandlaren Alexander Parish. Klubban föll på 10 000 dollar.

Århundradets upptäckt - en gudomlig upptäckt

Målningen är full av övermålningar och skador. De nya ägarna tog målningen till konservator Dianne Dwyer Modestini, som är professor vid New Yorks universitet för just restaureringar av måleri. Hon påbörjar en process som ska komma att ta hel sex år.

Försiktigt tog hon bort lager på lager av färg, smuts och fernissa. Sakta men säkert blev hon allt säkrare på sin sak. Målningen som låg framför henne är ett äkta verk av Leonardo da Vinci.

Stöldgods kan vara ytterligare en äkta da Vinci

Genom att sammanställa utlåtanden från olika konstexperter, teknisk bevisning, jämförelser med såväl originalverk som kopior är konservator Dianne Dwyer Modestini så nära sanningen man kan komma. Sex år efter att de båda herrarna ropade in målningen på det lilla auktionshuset i Louisiana enades slutligen världens ledande expertis om att ytterligare en målning, den sextonde, av konsthistoriens mest berömda konstnär existerar.

Dessutom i privat ägo, på den öppna marknaden.

Svindlande tanke, svindlande affärer

Som den engelska konsthandlaren Charles Beddington sa; “A painting by Leonardo is one of the rarest things on the planet. You can’t imagine it’s ever going to happen again." Men...

...redan före auktionen färdas ryktena lika snabbt som ett e-mail. Det finns ytterligare ett originalverk på en vägg, på ett slott i Skottland. Den sägs dock ha stulits för länge sedan, varför ägarna låtit den förbli anonym. Men ryktena är i rullning och de tar sig fram som en snöboll bland konsthandlare längs gatorna i Mayfair.

Det skulle i så fall troligen vara den sjuttonde målningen känd av mästaren. Kanske får vi veta i och med denna försäljning. För någon gång måste väl taket läcka in även på det slottet, och pengarna behövas för reparation...

Hårt arbete lönar sig

Tillbaka till "Salvator Mundi". Den sanslösa upptäckten visades på National Gallery i London samma år, på utställningen “Leonardo da Vinci: Painter in the Court of Milan" där den blir omtalad som en av världens viktigaste målningar. Men även en av världens mest dyrbara.

Två år senare säljer Simon, Parish och Warren Adelson målningen för 80 miljoner dollar till ett företag som ägs av den Schweiziske affärsmannen och konsthandlaren Yves Bouvier, som bland annat ligger bakom Le Freeport, som anses vara världens mest högteknologiska avancerade och säkraste konstlager beläget i Luxemburg och Singapore.

Bra affär leder till häktet

Från 10 000 dollar till 80 miljoner dollar. Men den nya köparens konstlager i Luxemburg innebär bara en mellanlandning. Bouvier "vänder" målningen året efter till den ryske miljardären Dmitry Rybolovlev för 127,5 miljoner dollar. Den schweiziske affärsmannen har just tjänat cirka 50 miljoner dollar.

Men Rybolovlev som blir varse om den sanslösa prisskillnaden anmäler Bouvier och Sotheby's, som varit med och mäklat affären, vilket leder till en av konsthistoriens största skandaler, där det visar sig att det bara är toppen på ett isberg, som smälter allt snabbare framför gallret där Bouvier sitter häktad.

Var målningen nu hamnar är ännu okänt, men om det blir på något av världens nyare museer återstår att se. Skulle så vara fallet kommer det inte finnas något äkta verk av Leonardo da Vinci på den öppna marknaden. Förutsatt att tavlan i Skottland blir offentlig, godkänd och till salu.

Här kan du även läsa mer om målningen och den minst sagt udda historien!

Men det är inte bara "Salavator Mundi" av da Vinci som slagit rekord. Prisutvecklingen för konst, design, antikviteter och samlarföremål på andrahandsmarknaden fortsätter överraska de flesta, till och med auktionshusen.

Rekordhöst för auktionshusen - har passerat 1980-talets nivåer

De senaste dagarna har nya häpnadsväckande världsrekord slagits över hela världen. Här är några av de mest imponerande klubbslagen i höst.

Vincent van Goghs Laboureur dans un champ. Bild Christie's Vincent van Goghs Laboureur dans un champ. Bild Christie's

Härom veckan lyckades samma auktions, Christie's, med bedriften att sälja Vincent van Goghs "Laboureur dans un champ" för dryga 81,3 miljoner dollar, vilket var nytt rekord för konstnären.

På samma auktion sattes även fem ytterligare nya världsrekord för konst av René Margritte, Jean Crotti, Edouard Vuillard, Emil Nolde, Suzanne Duchamp och  Fernand Léger. Den senare konstnärens rekord slogs genom försäljningen av målningen "Contraste de formes" från 1913. Prislappen landade på 70,1 miljon dollar.

Fernand Légers Contraste de formes. Bild: Christie's Fernand Légers Contraste de formes. Bild: Christie's

Totalt sett var det Christie's resultatmässigt bästa Evening Sale of Impressionist and Modern Art på mer än en decennium och resultatet ökade med hela 95% från föregående år.

Både hos Christie's och Sotheby's har det sålts konst och konsthantverk för många många miljarder de senaste dagarna.

Många nya miljonärer i Danmark och Sverige

Även nordisk konst slår nya rekord. För ett par dagar sedan slogs nytt auktionsrekord för den fenomenala målningen av danske konstnären Vilhelm Hammershøi hos Sotheby's när "Interior with Woman at Piano, Strandgade 30" såldes långt över utrop 2,5-3,5 miljoner dollar. Köparen fick betala 6,2 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 40 miljoner danska kronor. Målningen köptes av den nuvarande säljaren J. E. Safra (som även säljer delar av samlingen på Bukowskis senare i höst, här kan du läsa mer) 1993 för 101 500 dollar. Här kan du läsa mer om försäljningen!

Inte bara konst

Det är inte bara konst som klubbas för all världens pengar. Härom dagen såldes även världens största slipade diamant på 163 carat i ett halssmycke. En anonym köpare ropade in halssmycket för motsvarande 280 miljoner kronor. Halsbandet, som tog 1 700 timmar att färdigställa har designats av den schweiziske juveleraren de Grisogono.

Världens största slipade diamant på 163 carat Världens största slipade diamant på 163 carat

Teatime without scones

För en dryg vecka sedan sålde Sotheby's två kinesiska koppar i porslin för 1,9 miljoner pund. Kopparna som med andra ord kostade dryga 10 miljoner kronor styck var 300 år gamla, men i sällsynt bra skick och hantverksmässigt utförande. Slutpriset inkluderade inga fat för tillhörande scones, kanske var det därför engelsmännen avstod budgivningen.

Schumachers Ferrari slog rekord

För ett par år sedan köpte Sotheby's in sig i RM Auctions, ett av världens ledande auktionshus för dyrbara bilar. Utdelningen har inte låtit vänta på sig.

Sedan dess har marknaden för klassiska lyxbilar fortsatt spikrakt uppåt. Härom dagen sålde man dock en lite udda bil. Nämligen Michael Schumachers vinnarbil, Ferrari F2001, från Monaco Grand Prix. Prislappen hamnade på 7,5 miljoner dollar.

Det som är nytt för auktionsscenen är hur man lockar nya köpare genom att blanda auktionerna. Da Vincis målning såldes på en auktion med modern konst, Schumachers Ferrari såldes på en auktion med samtidskonst. Bukowskis blandar dyra armbandsur med samtidskonst och flera internationella auktionshus som säljer både vapen och bilar lägger visningar och auktioner parallellt för att hitta synergieffekter.

Klockmarknaden exploderat

Annars har det varit mycket tal om marknaden för begagnade armbandsur. Inte minst i Sverige där både Bukowskis och Kaplans sålt klockor för miljoner.

Det senaste vindsfyndet har dykt upp i Göteborg, på Göteborgs Auktionsverk där det bland många andra högklassiga armbandsur säljs en Audemars Worldtime från 1943. Klockan hittade i en dödsbostädning bland porslin och leksaker. Bland de mindre värdefulla föremålen hittades armbandsuret som har gåtts igenom av urmakare Fredrik Johansson och nu ropas ut för 450 000 kronor hos Göteborgs Auktionsverk.

Men högst i kurs stod ändå Paul Newmans legendariska Rolex Daytona-klocka som överträffade alla förväntningar när den såldes för det nya världsrekordet 17,8 miljoner dollar(!) hos Phillips i New York. Här kan du läsa mer om den spektakulära försäljningen!

Rekord för kvinnliga konstnärer

Redan för flera år sedan förutspådde jag om kvinnlig konst som ett av de hetaste områdena för dem som vill spekulera i ekonomiska värden inom konstmarknaden, sedan dess har kurvan varit spikrakt uppåt. Sedan dess har bland andra Georgia O'Keeffe, en av gudmödrarna för det modernistiska måleriet, skapat historia när "Jimson Weed, vit blomma nr 1" såldes för 44,4 miljoner dollar hos Sotheby's i november 2014. Vilket då var tre gånger mer än det tidigare auktionsrekordet för en kvinnlig konstnär.

Här kan du se listan över de högst betalda kvinnliga konstnärerna på auktion någonsin!

Georgia O'Keeffes “Jimson Weed/White Flower No.1” från 1932 skrev historia på Sotheby´s 2014 Georgia O'Keeffes “Jimson Weed/White Flower No.1” från 1932 skrev historia på Sotheby´s 2014

Den nya sammanslagningen av det australienska auktionshuset Fine Art Bourse (F.A.B.) och CooeeArt Marketplace inspirerade världen med en auktion tillägnad aboriginsk konst samt konst från ursprungsfolk på öarna i Australiens närhet Här kan ni läsa mer om auktionen.

Auktionen resulterade i ett nytt världsrekord, då den aboriginska konstnären Emily Kame Kngwarreyes verk "Earth's Creation I" såldes för 2,1 miljoner australienska dollar. Kame Kngwarreye blev därmed den högst betalda kvinnliga australiensiska konstnären på auktion.

Målningen som visats både på National Gallery Japan, National Museum of Osaka och på Venedigbiennalen och som anses vara en av Australiens viktigaste samtida konstverk, köptes av Tim Olsen som nyligen grundade ett galleri i New York för en kunds räkning.

Anmärkningsvärt var dock att auktionen fick skjutas upp på grund av ett angrepp från Ukrainska hackers, som överbelastade och slog ut hela auktionssystemet. Något som med stor sannolikhet kommer att hända fler aktörer framöver.

Fler rekord är att vänta inom de närmaste veckorna och det är ingen tvekan om att trenden att det bästa kan kosta hur mycket som helst fortsätter. Min första tanke efter den mest spektakulära auktionsförsäljningen i mannaminne var dock; vad skulle Mona Lisa kosta om hon dök upp på marknaden?

Det måste ju komma en dag när vissa museer inte har råd att försäkra sina dyrbarheter, renoveringskostnader överstiger intäkter, samlingar måste förnyas för att vara relevanta, eller att någon mästertjuv får blodad tand efter veckans auktion.