Vårauktion

Champagne åtråvärt i examenstider

Vårauktion

Maj månads dryckesauktion är precis avslutad. Återigen är det bevisat att lagrade viner är åtråvärda. En säker investering är vin med många år på nacken.

Här kommer några aktuella noteringar från Stockholms Auktionsverk.

För den som har allt fanns det som vanligt enstaka flaskor från äldre årgångar. Det är alltid en uppskattad present att få en flaska från sitt födelseår. Bland annat bjöd denna auktion en flaska Château Cheval Blanc av årgång 1957 till det facila priset av 3.000 kr.

Denna auktions högsta utgångsbud var på en låda Château Lafite-Rothschild från 1996. Utgångsbudet var 60.000 kr och klubban föll på 62.000 kr.

Så har vi passerat nykterhetens dag, som traditionsenligt infaller på Kristi Himmelsfärd. Mindre än 10% av befolkningen är potentiella missbrukare, och över 90% kan hantera alkoholhaltiga drycker med relativt gott omdöme. Visst finns det alltid problem i vårt samhälle, och visst uppskattar man de individer som engagerar sig för samhällets utsatta grupper. En eloge för samhällsengagemang.

Avslutningsvis kommer här en av de vackraste svenska dryckesvisorna, skriven i Kumla Prästgård under 1800-talets romantiska period av biskop Frans Michael Franzén.

"När skämtet tar ordet vid vänskapens bord,

Med fingret kring glaset som dofta,

Så drick och var glad på vår sorgliga jord,

Vi glädjer oss aldrig för ofta.

Ty en blomma är glädjen i dag slår hon ut,

I morgon förvissnar hon redan.

Just nu när du kan hav en lycklig minut,

Och tänk på de kommande sedan."

Med kära hälsningar från Saxå Herrgård,

Carl Jan Granqvist