Färgstark trend

Jag ska måla hela världen, hela världen, lilla mamma och allt ska bli så ljust och glatt för dig, sjöng Antia Hegerland i hennes hit från 1970. Fyrtiofem år senare passar orden bra när färg är en av de starkast kommande trenderna ett par år framöver. Från den pastelliga färgskalan går vi mer mot klara starka färger som gult, rött och framför allt grönt. Gärna i olika nyanser.

Nygamla material tillbaka

Vi frångår sakteliga den eskalerande mönsterfloran och blandade material allt mer och låter istället mörkare och renare träslag som mahogny och jakaranda ta allt mer plats i inredningarna. Möbelmodeller som helt fallit i glömska kommer åter på modet. Ett exempel är sekretären och chiffonier som i stort sett försvann från marknaden och halverades i värde då datorn blev var mans egendom. På den tiden(1990-talets slut) var datorn en enorm burk med ett gäng sladdar som ständigt skulle vara inkopplade, vilket gjorde att skrivmöbeln hade svårt hitta sin funktion. Idag när datorn är mindre än en coffee table-bok och härvan av sladdar är ett minne blott är det dags att nyupptäcka den funktionella och ofta otroligt prisvärda möbeln.

Vi visar vad vi kan

Likaså är sybord, bokskåp, staflier och notställ på frammarsch. Framöver vill vi visa vad vi kan och stå för det, inte minst genom föremål som har med kunskap och intresseområdet att göra. Det vi omger oss med ska inte bara vara praktiskt, utan även fint, men vi vill inte bara titta på dem utan använda det vi omger oss med.

Sjuttiotalet är här

Visst har det redan börjat, men nu tar det fart på allvar. Återblickarna som stirrat sig blinda på 50- och 60-talets design, formspråk och mönsterflora får konkurrens av 1970-talets utmanande stil och lite mer "stabbiga" formspråk. På Barnebys finns flera goda exempel på 1970-tals möbler varje dag.

 

 

 

 

 

Taggar