Aldrig tidigare har det visats något liknande i Sverige. Och aldrig har vårt land haft besök av så många av världens främsta konstnärer i sin ganger samtidigt.

Den häpnadsväckande utställningen som ska ut på en fem år lång turne i tio städer är minst sagt en ögonöppnare för allmänheten och en introduktion till världens mest samtida, politiska och på många sätt intressanta konst. Utställningen samlar ett 60-tal verk från världens främsta street art-konstnärer, från Olek, Shoe och Faith47 till ROA, Tristan Eaton och Banksy. Här i Stockholm medverkar även fyra svenska konstnärer.

– Magic City visar vår tids mest vitala konstform, gatukonsten, genom mängder av politiska, poetiska, smarta och framför allt underhållande verk skapade av några av de främsta i världens, säger utställningens curator Carlo McCormick, författare och konstkritiker från USA, och syftar på konstnärer som Banksy, Faith47, Leon Keer, Olek, ROA och Shoe för att bara nämna några.

En av de svenska konstnärerna är Daniel "Huge" Fahlström som ligger bakom en målning som får betraktaren att ifrågasätt sina egna sinnen. Med en teknik som han kallar heliumgraffiti har han målat upp en vägg med ballongbokstäver.

Alla målningar, installationer och skulpturer är framtagna speciellt för utställningen och gjorda på plats, med ett fåtal undantag som har lånats in från konstnärerna. Den uppmärksammade 3D-målaren Leon Keer är i Sverige för att skapa en ny målning, denna gång med Sverige-motiv. Men det bjuds även på installationer som den polska konstnären Oleks karusell helt täckt med virkat garn.

De flesta verken i utställningen är laddade med politiska budskap, ofta humoristiska och samhällskritiska i kombination tillsammans.

Utställningen är uppbyggd som en stad med trottoarer, övergångsställen, elskåp och husfasader, och överallt: konst. Ett ambitiöst soundtrack kompletterar upplevelsen. Ljudet av utryckningsfordon, en katt som jamar eller smattret av regn tränger stundtals igenom den specialkomponerade musiken, skapad av Lorne Balfe och Hans Zimmer.

Ofta när det kommer till gatukonstnärer känner man inte till deras riktiga identitet, utan de har sina "artistnamn". Världens kanske mest kända gatukonstnär är den samhällskritiska och underfundiga Banksy, vars verk redan kostar miljontals kronor på auktion hos världens ledande auktionshus. Vem vet kanske dyker han upp på utställningen i helgen...

Efter premiären i Tyskland är Stockholm första stopp på den omfattande turnén. I Stockholm stannar man till och med 8 mars.  Här hittar du mer info och öppettider!