De anses vara bland det bästa juvelkonsten någonsin uppvisat. Mellan 1885 och 1917 tillverkades 57 ägg av juveleraren Fabergé efter att tsaren Alexander III instiftat traditionen med juvelbeklädda ägg till tsarinnan Maria Fjodorovna.

Peter Carl Fabergé blev kunglig hovleverantör och i befattningen ingick det att varje påsk tillverka ett nytt, unikt, påskägg som innehåll en överraskning. Traditionen fortsatte ned i tronföljden och Nikolaj II fortsatte beställa äggen till sin fru Alexandra Fjodorovna och till änketsarinnan.

The Hen. Det första Fabergéägget som var en påskgåva från tsaren Alexander III till Maria Fjodorovna 1885. Bild: Musei Vaticani The Hen. Det första Fabergéägget som var en påskgåva från tsaren Alexander III till Maria Fjodorovna 1885. Bild: Musei Vaticani

Lär dig mer om Fabergé här

Av äggen lämnade, vad man vet, bara ett Ryssland då Maria Fjodorovna 1918 flydde landet efter revolutionens utbrott. Några av de övriga äggen blev under revolutionen stulna och flera glömdes bort. Under 1930-talet satt Josef Stalin vid makten och var i behov av att dryga ut kassan, och sålde då fjorton Fabergé-ägg på auktion för en spottstyver i jämförelse med dagens priser.

Idag går 21 av äggen att se på Kremls museum i Ryssland, Virginia Museum of Fine Arts och på New Orleans Museum of Art. De övriga äggen finns i privat ägo och världens näst största samling, om nio ägg, såldes 2004 till gas- och oljemiljardären Viktor Vekselberg.

Äggfynd på loppis

År 2014 hittad en skrotsamlare ett ägg på en loppmarknad i USA som han betalade 85 00 kronor för. Han lät sedan, efter att ha försäkrat sig om att det rörde sig om ett äkta Fabergéägg, antikhandeln och juvelerarfirman Wartski som specialiserar sig på Fabergéföremål förmedla ägget. När företaget sålde ägget till en anonym samlare var priset satt till 210 miljoner kronor.

Här kan du läsa mer om skrotsamlarens lyckade äggjakt!

Fabergéägget som skrotsamlaren hittade på en loppis i USA. Foto: Wartski Fabergéägget som skrotsamlaren hittade på en loppis i USA. Foto: Wartski
Stöld på Christie’s

År 2014 stals en samling Fabergéföremål från Christie’s i London. Den 45-åriga tjuven, som hade hällt i sig två flaskor vodka innan tillslaget, hade brutit sig in på Christie’s och tagit Fabergéföremål värda över 10 miljoner kronor från ett kassaskåp. Bland de försvunna föremålen finns ett guldhalsband med en akvamarin värd 450 000 kronor samt en Jasmineblomma från Fabergé värd drygt sju miljoner kronor. Dessutom har ytterligare två föremål signerade Fabergé försvunnit, föreställande en bulldog samt en tupp, båda till ett pris av 320 000 kronor.

Han sålde sedan stöldgodset till en droglangare för ungefär 1000 kronor. Bara några dagar innan hade han brutit sig in på investmentbolaget Muzinich & Co. där han stulit en ryggsäck och ett par hörlurar och polisen meddelade att han helt enkelt var en opportunist och att stölden hos Christie’s var särskilt planerad eller att tjuven ens visste vad han stal.

Lagom till påsk året därpå åtalades tjuven Richard Tobin och fick 28 månaders fängelse som straff.

Fabergétiara på auktion

Som känt, värpte inte Fabergé bara ägg. Juveler och smycken av juveleraren, inte sällan med kunglig proveniens, går ofta för höga priser på auktion. I maj kommer en tiara som tillhört prinsessan Alexandra av Hannover att auktioneras ut hos Christie’s i Genève.

Tiaran med diamanter och akvamariner som skapats av Fabergé. Foto: Christie's Tiaran med diamanter och akvamariner som skapats av Fabergé. Foto: Christie's

Tiaran som beställdes av hertigen Frederick Francis IV var avsedd för parets bröllop men hann inte bli klar till den stora dagen då hertigen inte lyckades besvara Fabergés frågor om den slutgilitga designen i tid.

Här kan du läsa mer om den kungliga tiaran

Sju ägg på vift

Men för den som själv vill gå på äggjakt kan det fortfarande finnas en chans att hitta ett av världens dyraste påskägg. Sju stycken av de skimrande ryska äggen är nämligen fortfarande försvunna. Äggen som fortfarande gömmer sig någonstans i världen är The Alexander III Commemorative egg, The Cherub with Chariot, Empire Nephrite, Hen with Sapphire Pendant, The Mauve Egg, Nécessaire och Royal Danish.

Av de försvunna äggen är det endast två som finns fotograferade. Till höger ser vi Royal Danish och till vänster Alexander III Commemorative. Av de försvunna äggen är det endast två som finns fotograferade. Till höger ser vi Royal Danish och till vänster Alexander III Commemorative.

Sök efter Fabergé på Barnebys!