Historien om världens dyraste vas, och för den delen orientaliska föremål, började med uppkavlade ärmar och en hederlig flyttstäd hos en gammal moster. Från en månatlig pension till en halv miljard rikare på några dagar, så skulle det ha sett ut. Om det inte var för att köparen aldrig betalade för den rekord-dyra vasen.

Istället halverades världsrekordet raskt när världens dyraste vas efter en hel del om och men till slut mötte en ny ägare. Det var för dryga två år sedan som det lilla auktionshuset Bainbridges i England sensationellt sålde den orientaliska vasen för mer än en halv miljard!

Den oerhört vackra och delikat tillverkade vasen som åsatts det högsta utropet någonsin i auktionshuset historia, 1,2 miljoner pund, klubbades för mer än fyrtio gånger utropet. Det var enligt uppgift den Pekingbaserade samlaren Wang Yaohui som fått hybris och ropade in vasen för 43 mijoner pund! Jubelscener utbröt på auktionshuset och hela världens blickar riktades mot Peter Bainbridge med stab.

Det dröjde dock inte länge förrän ryktena började florera om att vasen inte var betald. Efter en tids övervägande bestämde sig säljarna, en pensionerad jurist och hans mamma, tillsammans med auktionshuset Bainbridges att lämna vasen till det betydligare större auktionshuset Bonhams för att få hjälp att sälja den med full diskretion genom deras avdelning "private treaty deal". Vilket ibland även kallas private sales, något som några av de större auktionshusen tillämpar då kunderna inte vill att varorna ska exponeras på publika auktioner utan att försäljningen ska ske med tystnadsplikt och diskretion. Det kan till exempel röra sig om återrop som inte bör exponeras igen, eller att föremålet har en särskild proveniens.

Problematiken var egentligen inte ny, många är de kinesiska föremål som inte betalats, men som säljare och auktionshus hoppas man ju alltid på det bästa, eftersom det är svårt att få lika bra betalt en andra gång. När budgivningen väl ägde rum i auktionssalen 2010, var det full aktivitet upp till 22 miljoner pund. Därefter stod det mellan två budgivare som fortsatte till den hisnande summan av närmare en halv miljard kronor. Nu fick säljarna till slut cirka 200 miljoner kronor för vasen minus de provisioner som auktionshusen tar för "nerlagt arbete". Och för de två pensionerna stundar kanske en liten resa. Förutsatt att man vill åka på semester med sin mamma, förstås.

 

 

 

 

 

Taggar