I höst dyker den upp på Christie´s i New York med förväntad prislapp som motsvarar närmare en miljard. Det är i stort sett osannolikt, att hitta en äkta målning av Leonardo da Vinci på auktion, och det kan mycket väl bli sista gången det händer. Förutsatt att den säljs förstås.

När Christie´s härom dagen samlade till presskonferens i lokalerna på Rockefeller Plaza i New York, var det som en bomb slog ner i konstvärlden. Raskt spreds nyheten och bilder av målningen i såväl traditionella nyhetskanaler som i sociala medier. Målningen som "återupptäcktes" för bara några år sedan anses nämligen vara det enda konstverk av världens mest kända konstnär (jämte Pablo Picasso och Andy Warhol) som finns i privat ägo, vilket gör försäljningen till en händelse som får anses som en "once in a lifetime"-upplevelse för såväl auktionshus som auktionsbesökare.

Men ska sanningen fram så är det bara en del av en ganska intrikat konstskandal.

Målningen som målades 1506-13 till den franske kungen Louis XII har en fantastisk proveniens, där den rört sig mellan kungliga samlingar och mindre kända ägare. Senast den såldes var på Sotheby´s 1958, då den kostade 45 pund. På den tiden ansåg man att det var ett verk av en av Leonardo da Vincis elever Giovanni Antonio Boltraffio. Därefter har man inte känt till målningens existens och man har därför trott att den var förstörd tills för några år sedan, då den plötsligt dök upp på konstmarknaden, efter att den amerikanske konsthandlaren Alexander Parish hittade målningen som han trodde var en kopia, på en dödsboauktion i Louisiana. Han bestämde sig för att bjuda, ropade in den och gick därifrån knappt 10 000 dollar fattigare men med en tavla under armen som med tiden skulle visa sig vara en av världens dyraste målningar.

Efter att ha restaurerat målningen kunde de ledande experterna konstatera att det handlade om ett äkta verk av det Toscanska universalgeniet Leonardo da Vinci. Med Sotheby´s hjälp kunde ett konsortium av konsthandlare sälja målningen genom "private sales" till den kände schweiziske affärsmannen och konsthandlaren Yves Bouvier för fyra år sedan för 80 miljoner dollar.

Yves Bouvier sålde i sin tur vidare målningen till den ryske miljardären Dmitry Rybolovlev, känd för att ha gått från rysk politik, mordbeställare och fängelsekund till bankman och ägare av AS Monaco fotball club, för 127,5 miljoner dollar. Men framför allt hade den ryske affärsmannen med Yves Bouviers hjälp byggt upp en av världens främsta konstsamlingar med verk av bland annat Paul Gauguin, Auguste Rodin, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Henri Matisse, and Mark Rothko samt just den aktuella målningen, "Salvator Mundi" av Leonardo da Vinci.

Så långt var alla glada och nöjda, men efter att försäljningen blev offentlig stämde konsortiet av konsthandlare Sotheby´s för att ha varit med och mäklat även den affären vilket Sotheby´s med bestämdhet förnekade. Samtidigt blev Yves Bouvier anklagad för att indirekt både ha stulit konstverk och underbetalat konstägare för flertal verk. Nu fick även Yves Bouviers tidigare kund och bundsförvant kalla fötter.

År 2015 arresterades Yves Bouvier i Monaco efter tips från just den ryske konstköparen Dmitry Rybolovlev som hävdade att han är bedragen av Yves Bouvier då han betalat mer än en miljard "för mycket" för 37 konstverk som köpts under åren 2003-2015. Men den rafflande historien fortsätter, och allt fler tycks vara delaktiga i den soppa som inkluderar allt fler lagöverträdelser.

Enligt tips till franska journalister ska även Philippe Narmino, justitieminister och Jean-Pierre Dreno åklagare i Monaco ha varit delaktiga i kuppen för att sätta dit Yves Bouvier. Men sagan är långt ifrån slut.

När the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) avslöjade att Rybolovlev hade använt företag på Virgin Island till konsttransaktionerna för att dölja tillgångar för sin tidigare fru Elena under deras skilsmässa som redan nu omtalas som "världens dyraste skilsmässa", började katten på råttan-leken på allvar.

Idag pågår en minst sagt omfattande utredning om den konstskandal som gett eko över hela världen och påverkat konstmarknaden under flera år. Där den enda segraren så här långt ser ut att bli Dmitry Rybolovlev före detta fru. Hon anses nämligen vara orsaken till att flertal av de målningar den ryske miljardären köpt under årens lopp hamnat på auktion, där "Salvator Mundi" av Leonardo da Vinci anses vara pricken över i:et, eller juvelen i samlingen om man så vill.

När journalisterna under presskonferensen härom dagen undrade över hur marknaden ska förhålla sig till ett konstverk som figurerar i en av de värsta konsthärvorna världen skådat, sa Loic Gouzer, chairman för Christie’s postwar and contemporary:

- We cannot comment about sellers, but it has every passport, every visa.

Han fortsatte bedyra att försäljningen handlar om verket i sig självt och inte tidigare ägare och avslutade med att säga:

- Finding a new one( painting by Leonardo da Vinci) is rarer than finding a new planet.

Frågan är om någon är beredd att spendera en miljard för att köpa den omtalade målningen. Om inte blir det en dyr affär för Christie´s som garanterat försäljningen, vilket innebär att säljaren får sina pengar oavsett hur det går på auktionen.

To be continued...