Tsarinnan Maria Fjodorovna blev så förtjust i tsar Alexander III påskgåva i form av ett förgyllt ägg, att den kungliga hovleverantören Peter Carl Fabergé fick i uppdrag att varje påsk presentera ett nytt unikt ägg med en överraskning inuti. Nikolaj II av Ryssland tog så småningom över denna tradition och gav i sin tur de unika äggen i påskgåva till sin fru Alexandra Fjodorovna och till änketsarinnan.

Fabergéägg Fabergéägg

Totalt tillverkades 57 ägg. Det sista kejserliga ägget, "the Steel Military Egg", skapades 1916 i Fabergés verkstad på beställning av Nikolaj II, innan revolutionen kort därefter tvingade bort honom från tronen. Under denna turbulenta period försvann några i glömska och andra blev stulna, men vad man vet lämnade enbart ett ägg Ryssland, vilket skedde 1918 då Maria Fjodorovna flydde landet.

Catawiki höll en dedikerad påskauktion den 11 april ropades bland annat dessa glittrande ägg ut, som för tankarna till just de ryska Fabergéäggen.

På 1930-talet såldes 14 ägg på västerländska auktionshus till rena fyndpriserna, sett till dagens pengavärde, då Josef Stalin var i stort behov av pengar. År 2004 var det dags igen, då världens näst största Fabergésamling, om nio ägg, ropades ut på auktion. Idag finns 21 ägg kvar på Kremls museum i Ryssland och några finns på Virginia Museum of Fine Arts och på New Orleans Museum of Art samt i privat ägo. Var de sista återstående sju äggen befinner sig är än idag en gåta.

Här hittar ni samtliga föremål på auktion hos Catawiki