Efter en av de mest intensiva auktionsveckorna på året är det dags att presentera resultaten och de senaste trenderna för 2019.

En av de tydligaste positiva trenderna är den fortsatta efterfrågan av Swedish Grace och allt mer även för Swedish Modernsom kommer att slå stort under 2019 En av de tydligaste positiva trenderna är den fortsatta efterfrågan av Swedish Grace och allt mer även för Swedish Modernsom kommer att slå stort under 2019

Det är ingen tvekan om att det fortfarande finns gott om pengar på marknaden för köp av konst, design och antikviteter, däremot är det långt ifrån allt som går att sälja till en allt kräsnare publik.

En av de tydligaste positiva trenderna är den fortsatta efterfrågan av Swedish Grace och allt mer även för Swedish Modernsom kommer att slå stort under kommande år, då köparna av den "danska designen" blir allt mer selektiva och inredarna och designhandlarna letar nya trender.

Louise Arén, Bukowskis VD som har vänt år av förluster till vinst Louise Arén, Bukowskis VD som har vänt år av förluster till vinst

Bukowskis håller återigen i taktpinnen och stärker sin position som marknadsledande auktionshus i Norden, men vargarna blir allt hungrigare, såväl på andra sidan sundet som andra sidan kullen.

- Vi avslutar ännu ett framgångsrikt år med ett fantastiskt resultat för Important Winter Sale, säger Louise Arén som hoppas kunna summera ytterligare ett år med svart siffror.

Stort intresse för Bauer. Stockholms Auktionsverk var några ynka tusenlappar ifrån att sälja två miljonmålningar när John Bauers pärlor klubbades iväg. "Madonnan ger spelmannen sin ena sko" klubbades för 920 000 kronor medan " Madonnan återfår guldskon" klättrade över miljonstrecket med råge. Klubban landade på 1,3 miljoner kronor, vilket om jag inte har fel är nytt prisrekord för konstnären Stort intresse för Bauer. Stockholms Auktionsverk var några ynka tusenlappar ifrån att sälja två miljonmålningar när John Bauers pärlor klubbades iväg. "Madonnan ger spelmannen sin ena sko" klubbades för 920 000 kronor medan " Madonnan återfår guldskon" klättrade över miljonstrecket med råge. Klubban landade på 1,3 miljoner kronor, vilket om jag inte har fel är nytt prisrekord för konstnären

Några hundra meter från vackra Berzelii Park ligger "Verket". Stockholms Auktionsverks kraftsamlande gav resultat när man fick iväg flera föremål till överraskande höga priser.

Några av sensationerna i höst: Porträttet föreställande vackra Maria Krøyer målad av hennes make Peder Severin Krøyer(klubbat pris... hos Bruun Rasmussen), Keith Harings målning av en av världens mest berömda flaskor tillika spritmärken, Absolut Vodka(klubbat för 4,4 miljoner kronor hos Uppsala Auktionskammare) samt Floraskåpet av Josef Frank som för varje säsong når nya höjder(klubbat pris 520 000 kronor hos Uppsala Auktionskammare Några av sensationerna i höst: Porträttet föreställande vackra Maria Krøyer målad av hennes make Peder Severin Krøyer(klubbat pris... hos Bruun Rasmussen), Keith Harings målning av en av världens mest berömda flaskor tillika spritmärken, Absolut Vodka(klubbat för 4,4 miljoner kronor hos Uppsala Auktionskammare) samt Floraskåpet av Josef Frank som för varje säsong når nya höjder(klubbat pris 520 000 kronor hos Uppsala Auktionskammare

Uppsala Auktionskammare fortsätter att prestera starkt genom fullmatade kataloger med några av höstens mästerverk. I höst visade man även var skåpet ska stå när det kom till försäljningen av modern design och konst.

Vi ser hur tidigare köpare lämnar marknaden, nya kommer till och framför allt så ser vi hur trenderna avlöser varandra snabbare än någonsin tidigare.

Pengarna tryter när korruption regleras

Bland de marknader som helt eller delvis lyser med sin frånvaro hör Ryssland men även Kina. Tidigare galna nivåer där prestigebudgivningarna avlöste varandra på löpande band, är i de flesta fall tillbaka där de en gång var, och färre är föremålen som passerar miljonstrecket.

Mot strömmen. För flera av auktionshusen var det motigt att sälja rysk konst och konsthantverk, inte minst hos Bruun Rasmussen som efter tidigare succéauktion lyckats få till en rejäl avdelning. Största överraskningen stod den kungliga tiaran för som klubbades för 2 miljoner danska kronor hos Bruun Rasmussen Mot strömmen. För flera av auktionshusen var det motigt att sälja rysk konst och konsthantverk, inte minst hos Bruun Rasmussen som efter tidigare succéauktion lyckats få till en rejäl avdelning. Största överraskningen stod den kungliga tiaran för som klubbades för 2 miljoner danska kronor hos Bruun Rasmussen

I bägge länderna har konst, antikviteter varit ett uppskattat smörjmedel i affärer men även ett sätt att skaffa sig utländsk valuta i ett samhälle med strikta begränsningar. I de bägge länderna har myndigheterna som kanske bekant stramat åt regelverket, vilket märks tydligt på priser på auktioner runt om i världen.

Å andra sidan vaknar nya marknaden till liv, där både Sydkorea och Japan utgör två tillväxtmarknader för nordiska auktionshus.

Trender blir till mode

När det kommer till rådande trender så går det fortare än någonsin mellan bytena, åtminstone för att vara i vår bransch. En av anledningarna är sociala mediers betydelse för kundernas beteende men framför allt dess betydelse för hur vissa föremål "upptäcks" för att med tiden exponeras till förbannelse och "förgöras".

Vårt köpbeteende styrs, kanske som bekant, till stor del av vanans makt. Medan nya trender tidigare ofta presenterades genom månatliga magasin så tapetserar de numera instagram eller facebook på några minuter och sprids över hel världen. Pågående Art Basel är ett av många bevis på utvecklingen.

Visst är det ett spännande fenomen men det reducerar trendernas väl uppbyggda värdegrunder till modets nyckfulla marknad.

Yes, please! Konst som fungerar i sociala medier upplever sedan några år en uppgång. Antingen ska vara det visuellt eller så ska det vara politiskt manifesterande Yes, please! Konst som fungerar i sociala medier upplever sedan några år en uppgång. Antingen ska vara det visuellt eller så ska det vara politiskt manifesterande

Instagramismen

När det kommer till den samtida konsten, så har den samlats under benämningen allt för länge. Trots att det rör sig om mer än sjuttio års global konstyttring, så är det relativt få rubriceringar till i synnerhet de senaste tre decenniernas konst.

Jag ser fram emot när någon initierad konstkritiker släpper fram instagramismen som den riktning inom konsten som verkligen förändrades på grund av tekniken.

Liksom den industriella utvecklingen och Fernand Lègers skorstenar och maskiner förändrade konsten på sin tid, har instagram tydligt förändrat konstens grundvalar.

Mot strömmen. Plåttrig på Instagram, men nästa års stora museiutställning. Dansk Guldålder tapetserar inte bara återinvigda Nationalmuseum inom kort, utan kommer turnera runt i Europa. En av de absolut finaste exempel jag skådat är Martinus Rørbyes “Parti af torvet i Amalfi”. från 1835, men så köptes den också av Danska Nationalmuseet för 3 miljoner danska kronor hos Bruun Rasmussen Mot strömmen. Plåttrig på Instagram, men nästa års stora museiutställning. Dansk Guldålder tapetserar inte bara återinvigda Nationalmuseum inom kort, utan kommer turnera runt i Europa. En av de absolut finaste exempel jag skådat är Martinus Rørbyes “Parti af torvet i Amalfi”. från 1835, men så köptes den också av Danska Nationalmuseet för 3 miljoner danska kronor hos Bruun Rasmussen

Konst ses inte längre hängandes på en vägg i ett galleri eller på ett museum. Inte heller analyseras konsten efter tidigare givna regler, utan konsumeras i allt raskare takt i sociala medier.

Konstens roll i delningsekonomin

Idag krävs det att den mest "effektiva" konsten ryms inom en dryg kvadratcentimeter. Kommunicerar den inte tillräckligt under den dryga sekund som majoriteten av de konstverk som visas för människor idag är sannolikheten stor att den blir marginaliserad på en marknad som allt mer styrs av den tekniska utvecklingen.

Självklart kommer pendeln svänga även mot detta, liksom Instagram inte kommer att finnas för evigt. Kanske inte ens nästa decennium.

Något även auktionshusen bör ta med i sin beräkning när man skapar långsiktiga värden för sin egen marknad.

Dyrast hos de svenska auktionshusen blev inte helt otippat, Helene Schjerfbecks verk ”Vårbroddens madonna” som klubbades för 6,5 miljoner kronor hos Bukowskis. I mitten syns Siri Derkerts porträtt av hennes syster med titeln ”Mandolinspelande flicka” som ropades ut hos Uppsala Auktionskammare. Klubban föll först vid 1 550 000 kronor, vilket var drygt tre gånger utropspriset. Hos Stockholms Auktionsverk såldes den fina blandtekniken "Madonnan återfår guldskon" signerad John Bauer. Klubban föll rättvist på 1,3 miljoner kronor. Vilket även det var mer än tre gånger utropspriset Dyrast hos de svenska auktionshusen blev inte helt otippat, Helene Schjerfbecks verk ”Vårbroddens madonna” som klubbades för 6,5 miljoner kronor hos Bukowskis. I mitten syns Siri Derkerts porträtt av hennes syster med titeln ”Mandolinspelande flicka” som ropades ut hos Uppsala Auktionskammare. Klubban föll först vid 1 550 000 kronor, vilket var drygt tre gånger utropspriset. Hos Stockholms Auktionsverk såldes den fina blandtekniken "Madonnan återfår guldskon" signerad John Bauer. Klubban föll rättvist på 1,3 miljoner kronor. Vilket även det var mer än tre gånger utropspriset

Höstens miljonregn

Men tillbaka till veckans auktioner. Om vi håller oss till norden och börjar med miljonregnet så var det det danska 70-årsjubilerande auktionshuset Bruun Rasmussen som kammade hem flest, 9 stycken noteringar över miljonen, om man räknar i danska kronor.

Poul Henningsens flygel "PH Grand Piano" från 1931 som stått på Tivoli i Köpenhamn på restaurant "Belle Terasse" slog nytt världsrekord när det såldes för 2 450 000 danska kronor. Poul Henningsens flygel "PH Grand Piano" från 1931 som stått på Tivoli i Köpenhamn på restaurant "Belle Terasse" slog nytt världsrekord när det såldes för 2 450 000 danska kronor.

Översätter man det till svenska kronor var det ytterligare några fler.

På andra plats i miljonligan hamnade Bukowskis efter att ha lyckats sälja iväg 7 miljonnoteringar

Dyrast. Veckans dyraste målning på auktion blev utan tvekan Helene Schjerfbecks "Vårbroddens madonna"som klubbades för 6,5 miljoner kronor hos Bukowskis Dyrast. Veckans dyraste målning på auktion blev utan tvekan Helene Schjerfbecks "Vårbroddens madonna"som klubbades för 6,5 miljoner kronor hos Bukowskis

Strax efter kommer Uppsala Auktionskammare med 6 miljonnoteringar.

Säsongens största överraskning. Den italienske konstnären Bartolomeo Cavaceppi skulptur av Dionysus Sardanapalus i marmor ropades ut för 100 000 kronor men klubbades för hela 3,7 miljoner kronor Säsongens största överraskning. Den italienske konstnären Bartolomeo Cavaceppi skulptur av Dionysus Sardanapalus i marmor ropades ut för 100 000 kronor men klubbades för hela 3,7 miljoner kronor

Följt av Stockholms Auktionsverk med 3 miljonnoteringar.

Albert Einsteins manuskript såldes för 1,4 miljoner kronor och landar nu i Nobelmuseets samlingar Albert Einsteins manuskript såldes för 1,4 miljoner kronor och landar nu i Nobelmuseets samlingar

Å andra sidan är det svårt att jämföra då det endast är Uppsala Auktionskammare som numera delar upp sina auktioner i tydliga avdelningar mellan Klassiskt, Modernt, Samtida samt Asiatiskt.

Kvinnliga konstnärerna fortsätter att övertyga

Medan intresset svalnat för flera av de samtida kvinnliga konstnärerna så fortsätter Siri Derkert att lyfta taket. Uppsala Auktionskammares notering på drygt 1,5 miljoner för "Mandolinspelande flicka" stärker den nya prisnivån som konstnären nått de senaste åren. Även högaktuella Jenny Nyström sålde på ovanligt stabila nivåer.

Akvarellen eleganta flanörer i juletid, signerad Jenny Nyström målades 1907 och kostade drygt 110 år senare 440 000 kronor när den klubbades på Bukowskis Akvarellen eleganta flanörer i juletid, signerad Jenny Nyström målades 1907 och kostade drygt 110 år senare 440 000 kronor när den klubbades på Bukowskis

När det kommer till senaste trenden inom nordisk keramik så är utan tvekan finske Birger Kaipiainen som kommit starkast jämte dansken Axel Salto, men i år bjöd Wilhelm Kåge på show när Uppsala Auktionskammare dundrade iväg några fantastiska vaser signerade mästaren för, sammanlagt, närmare en miljons kronor.

Samlingen med Wilhelm Kåges keramik kröntes av en stor målad fajans som klubbades för rekordpriset 300 000 kronor. Vasen är från cirka 1940 och ingår i serien ”Surrea” Samlingen med Wilhelm Kåges keramik kröntes av en stor målad fajans som klubbades för rekordpriset 300 000 kronor. Vasen är från cirka 1940 och ingår i serien ”Surrea”

En av de starkaste trenderna som skänkt sköna miljoner till de svenska auktionshusen de senaste åren är annars klockor. Det vill säga armbandsur från de främsta tillverkarna såsom Rolex, Omega, Tag Heuer och Patek Philippe.

rolex, kaplans, barnebys rolex, kaplans, barnebys

- När det gäller nästa år ser jag ingenting som tyder på något annat än att intresset för intressanta klockor ökar ihop med allt mer kunskap, som är mer tillgänglig för fler, säger Georgios Batselas Head of Watch Department hos Kaplans.