Auktionssäsongen har mestadels inletts starkt hos de internationella auktionerna som redan gått av stapeln. Det är, precis som i höstas, New York som inlett starkast.
Sista dagarna i februari kunde även danska auktionshuset Bruun Rasmussen stoltsera med deras största auktion sedan börskraschen 2008. Det var årets två första internationella auktioner med flera nya prisrekord, på Bredgade i Köpenhamn som omsatte rekordsiffran 75 miljoner danska kronor. Fortfarande är det design som är hetast på de danska auktionerna, och den internationella efterfrågan tycks långt ifrån mättad.

Peder-Moos--A-rosewood-tea-table-with-numerous-box-tree-wood-inlays.-Top-of-two-layers-of-clear-glass.-Made-by-cabinetmaker-Peder-Moos_Bruun-Rasmussen_Barnebys_auction Tebordet av Peder Moss visades för första gången på Copenhagen Cabinetmakers' Guild Exhibition på Designmuseum Denmark 1946. Just det här bordet beställdes till Danska Ambassaden i Washington 1956.

Inom avdelningen Scandinavian Design, som på senare fått byta namn till Nordic Design och förstås utökats till att att omfatta ett lite vidare begrepp klubbades ett unikt bord av Peder Moss för 540 000 danska kronor. Ett nytt danskt auktionsrekord för en möbel av hantverkaren och formgivaren.

Bruun-Rasmussen_'The-Little-Petra',-easy-chair-with-stained-beech-legs,-seat-and-back-upholstered-with-orange-red-wool,-fitted-with-buttons,-designed-1938-cabinetmaker-A-J-Iversen,-1961 "Lilla Petra" av Viggo Boesen har bland annat varit upphov till diskussionen av upphovsmannen bakom Muslingestolen. Nu klubbades två fåtöljer för 310 000 danska kronor styck på Bruun Rasmussen

Bortsett möbler av de allra tyngsta namnen som Finn Juhl med flera så stack Viggo Boesen ut med fåtöljen "Lilla Petra". Två fåtöljer klubbades, vardera för 310 000 danska kronor. Liksom två av Vilhelm Lauritzens takarmatur "Embassy" som även de klubbades för 310 000 danska kronor respektive 300 000 dansa kronor.

Bruun-Rasmusen_'Embassy'.-Gigantic-brass-chandelier-with-36-sockets.-Ring-with-numerous-'drum-bell'-shades-of-clear-glass.-Manufactured-by-Louis-Poulsen_Vilhelm-Lauritzen Två takarmaturer av Vilhelm som även de hängt på den den danska ambassaden i Washington. Armaturerna var formgivna 1960 och kostade på Bruun Rasmussens auktion 300 000 respektive 310 000 danska kronor styck

Bruun-Rasmussen_Vilhelm-Lauritzen_takarmatur_Embassy_auktion Armaturen i taket på ambassaden i Washington, tillsammans med vackra danska designmöbler

Auktionen började med en del intressanta konstförsäljningar. Bland annat klubbades “San Pietro in Vincoli in Rome” som målades av Constantin Hansen 1836 för 290 000 danska kronor. Köpare var Nationalmuseum i Stockholm.
En ny trend är intresset för dansk modernism där Gerhard Hennings monumentala skulptur “Stående pige med blomster” (Standing girl with flowers) från 1933 slog nytt rekord för konstnären då den klubbades för 1,65 miljoner danska kronor.  Harald Giersing målning “Dame med nedadvendt Blik, Halvfigur” (Woman with downward gaze) från 1921 och Jais Nielsens Portrait of Countess Danner från 1918 som klubbades för 850 000 danska kronor.

Kommentarer