Marknaden för armbandsur har de senaste åren vuxit enormt. Priserna har ökat lavinartat och välrenommerade auktionshus har lyckats hitta en helt ny målgrupp med köpare beredda att spendera miljontals kronor på andrahandsmarknaden.

Tidigare var det prestigemärken som Patek Philippe och Rolex som ständigt låg i topp, men under de senaste åren har även klockmärken som Omega skjutit i höjden. Ikväll fortsatte kurvan upp genom taket för vad marknaden tidigare varit villiga att betala för ett armbandsur från det schweiziska klockmärket. Försäljningen gav Bukowskis inte bara en ytterligare miljonnotering utan även ett prestigefullt världsrekord.

Det var när det uppmärksammade vindsfyndet, en orörd och aldrig tidigare renoverad Omega Speedmaster 2915-1, ropades ut vid fyratiden idag som budgivningen tog ordentlig fart mellan ett tiotal budgivare från flera olika länder. Vinnande ur budstriden blev en köpare över telefon. Det skulle inte förvåna mig om det blev the Omega Museum som ville införliva rariteten till sin samling.

Senast en Omega Speedmaster 2915-1 av den här kalibern såldes på auktion var på Christie ́s 2015 vilket då resulterade i ett nytt rekord för en Omega Speedmaster med ett slutpris på $137 000, drygt 1,1 miljoner svenska kronor. Läs mer här!

- Att få möjlighet att följa den här klockan på nära håll, från att den hittades på vinden till att den idag auktionerades ut för hisnande 2 266 250 SEK, känns helt fantastiskt. Det blir inte bättre än så här, absolut världsklass, säger Nina Westerlund, Ansvarig specialist klockor hos Bukowskis.

Den första Omega Speedmaster, känd som 2915-1, började att tillverkas 1957. Auktionens armbandsur var tillverkat 1958, och var i ett exceptionellt bra skick för att vara orörd.

- En klocka av den här kalibern hör till ett av världens mest eftertraktade samlarobjekt inom klockvärlden och det är en obeskrivlig känsla att vi nu innehar världsrekordet. Det kommer dröja länge innan vi ser något liknande i Sverige igen och Bukowskis är stolta över att ha genomfört försäljningen med sådan framgång, säger Carl Palmegren, Biträdande specialist klockor hos Bukowskis. Här kan du läsa Barnebys bloggare Johan Sehlstedts intervju med Carl Palmgren!

Ytterligare en Omega Speedmaster 2915-1 såldes på dagens auktion för 428 750 kronor, liksom en Omega Constellation såldes för 208 250 kronor. Utöver det såldes flera armbandsur från bland annat Patek Philippe och Rolex för höga priser.

På Barnebys kan du alltid söka bland tusentals armbandsur på auktioner runt om i världen!