MILKSHAKEKLAR MILKSHAKEKLAR

En vår, som i internationell media har dominerats av Christie´s auktioner med antikviteter samt klassiskt och modernt måleri ur paret Rockefellers omfattande och imponerande samling, har även bjudit på en mängd världsrekord för design, bilar och svenskt måleri.

The Collection of David And Peggy Rockefeller - en given succé för Christie´s och välgörenhet The Collection of David And Peggy Rockefeller - en given succé för Christie´s och välgörenhet

Fjärde dyraste tavlan på auktion någonsin

De två mästerverk som fått mest uppmärksamhet i vår, inte minst på grund av deras chanser till nya världsrekord, är Picassos målning "Fillette à la corbeille fleurie" från 1905, ur paret Rockefellers fantastiska konstsamling som såldes på Christie´s för 115,2 miljoner, liksom Amedeo Modiglianis målning ”Nu couché (sur le côté gauche)” som klubbades för dryga 157 miljoner dollar på Sotheby´s i maj. Priset för målningen motsvarar närmare 1,4 miljarder kronor vilket innebär ett nytt rekord för Sotheby´s.

Rekordmålning av Amadeo Modigliani innebar nytt rekord för Sotheby´s Rekordmålning av Amadeo Modigliani innebar nytt rekord för Sotheby´s

Det var inte så länge sedan målningen, som anses vara Amadeo Modiglianis största, var ute till försäljning. Redan 2003 såldes nakenporträttet på Christie´s, men då för en sjättedel av nattens rekordnotering. Det vill säga 26,9 miljoner dollar. En hyfsad avkastning på investerat kapital.

Där pengarna finns

Vårsäsongen tog vid efter en höst som till stor del präglades av flera tunga världsrekord, inte minst den avslutande och sensationella försäljningen av Leonardo da Vincis ”Salvator Mundi” som såldes för ofattbara 450 miljoner dollar.

Här kan du läsa mer om den sensationella försäljningen!

Världens dyraste målning la ribban för auktionsåret 2018 Världens dyraste målning la ribban för auktionsåret 2018

Här kan du läsa om det italienska universalgeniet Leonardo da Vinci!

Målningen som blev världens dyraste enskilda försäljning genom tiderna på auktion, ingick till mångas förvåning i Post-War and Contemporary Evening Sale i New York istället för den klassiska auktionen med Old Masters där den tills för ett par år sedan utan tvekan varit huvudnummer.

Ett högst medvetet val av Christie´s som spenderat 100 miljons dollar redan i förväg när man garanterat målningens försäljning.

För några år sedan etablerades nämligen trenden med curerade auktioner där man gärna rörde sig över tidigare gränser med separerade kategorier, ålder och stilepoker till förmån för att attrahera en ny, yngre publik genom ett mer varierat utbud.

Men framför allt handlade det om att få köparna av samtida konst där prisutvecklingen fullkomligt skenat de senaste åren att öppna plånboken för annat än stora dukar av Mark Rothko, Gerard Richter och Andy Warhol.

[youtube id="Q75586CO6t8"]

Curerat fokus

Till en början kändes det intressant och som en given fräsch uppdatering i ledet att attrahera nya målgrupper. Idag känns det allt som oftast mest förvirrande. Särskilt hos de svenska auktionshusen, där marknadsföringsbudgetarna inte mäktar med att tydligt informera potentiella köpare om utbudet.

Tanken är god, men det är inte alltid att utfallet blir optimalt. Särskilt inte när den genomgående kvaliteten blir lidande, och effekten känns sökt.

Även om de fysiska visningarna känns mer inspirerande och vackrare i och med blandningen, har resultatet ofta varit tveksamt när man inte lyckats följa konceptet hela vägen ut.

Ett par exempel är såväl Bukowskis som Stockholms Auktionsverks avslutande auktioner, där resultatet varit klent inom den kategori som blivit minst tydligt kommunicerad d v s det samtida segmentet där enstaka verk(särskilt det svenska) har svårt att hitta sin kontext i det övriga utbudet.

Ska man fortsätta på inslagen bana handlar det om att kunna vara flexibel och fokusera på det total utbudet vid varje aktuell auktion samt ha en tydlig marknadsföringsstrategi för samtliga kategorier, om det ska hålla i längden.

Den högklassiga sekretären är tillverkad under gustaviansk tid i Stockholm. Möbeln är osignerad men den är tillverkad av någon i Georg Haupts krets. Haupts möbler var inte sällan fanerade i färgad björk, jakaranda, lönn, plommon och valnöt, precis som auktionens sekretär från Lennartsnäs Slott. Klubbades för 260 000 kronor Den högklassiga sekretären är tillverkad under gustaviansk tid i Stockholm. Möbeln är osignerad men den är tillverkad av någon i Georg Haupts krets. Haupts möbler var inte sällan fanerade i färgad björk, jakaranda, lönn, plommon och valnöt, precis som auktionens sekretär från Lennartsnäs Slott. Klubbades för 260 000 kronor

För mig är det till exempel en gåta varför man inte gjorde EN auktion tillägnad Lennartsnäs samtliga föremål på Stockholms Auktionsverk i vår, med fullmatad visning på Nybrogatan. Istället för att dela upp den på flera olika auktioner över flera veckor.

Oavsett om föremålen hade klubbats på nätet eller som del av en kvalitetsauktion med klubbat avslut i den fysiska auktionssalen, hade det ur en marknadsföringsaspekt varit betydligt mer effektfullt att samla allt, oavsett prisnivå, på ett och samt ställe och för auktionspubliken hade det dessutom känts mer inspirerande.

Samlarkategorierna bara ökar

I Barnebys Online Auction Report - Tomorrow - The view from today kan man läsa att klockor och juveler är de snabbast växande kategorieran inom auktioner. Klockbranschen anses omsätta 100 miljarder varje år globalt, och andrahandsmarknaden för armbandsur har vuxit stadigt de senaste åren, vilket främjat inte minst förstahandsmarknaden. Flera nordiska auktionshus har de senaste åren legat bakom imponerande resultat och världsrekordpriser.

Nytt danskt rekord för Rolex Daytona Nytt danskt rekord för Rolex Daytona

Senast var det danska auktionshuset Bruun Rasmussen som sålde en Rolex Daytona Cosmograph från 1964-65, mer känd som “Paul Newman”-klockan, för 297 000 euro inklusive köparprovision, vilket var nytt rekord för ett armbandsur på auktion i Danmark.

Design mot nya höjder

Annars fortsätter design att överraska med fantastiska prisnivåer. Men det är långt ifrån allt som inbringar miljoner. Priserna på en hel del av det skandinaviska utbudet har definitivt saktat ner, och experterna kämpar med att hitta nya unika föremål av delvis tidigare tämligen okända eller åtminstone inte så uppmärksammade formgivare.

Jean Royères supersnygga soffbord "Flaque" från 1955 slog världsrekord för modellen. Närmare 5,2 miljoner kronor blev prislappen Jean Royères supersnygga soffbord "Flaque" från 1955 slog världsrekord för modellen. Närmare 5,2 miljoner kronor blev prislappen

Ett annat bord som satte nytt rekord var Isamu Noguchis unika matbord i rosa marmor, ek och aluminium kostade köparen dryga 1,6 miljoner dollar hos det amerikanska auktionshuset Wright.

Isamu Noguchis unika matbord kostade köparen en smärre förmögenhet Isamu Noguchis unika matbord kostade köparen en smärre förmögenhet

Phillips säsongens vinnare

Medan både världsledande Christie´s och Sotheby´s backar mot föregående år på London Impressionist & Modern Art Evening Sales under juni månad sålde uppstickaren Phillips rent hus på 20th Century and Contemporary Art- London Evening Sales. Efter påföljande dagsauktion kunde man sammanfatta den bästa dagsauktionen i auktionshusets historia. Sotheby´s och Phillips sålde tillsammans efterkrigstidskonst och samtidskonst för 59% mer än i juni föregående år enligt ArtTactics sammanställning.

Världens yngsta auktionshus? Som synes på bilden är det få silverrävar i publiken. Åtminstone betydligt färre än hos de flesta andra auktionshus... Världens yngsta auktionshus? Som synes på bilden är det få silverrävar i publiken. Åtminstone betydligt färre än hos de flesta andra auktionshus...

Dina Amin, europachef för konst från 1900-talet och samtida konst hos ett av de snabbast växande auktionshusen, Phillips, som strategiskt helt rätt valt att framförallt satsa på design, modern och samtida konst och klockor, berättar att Phillips ökat försäljningen av konst under första halvåret 2018 med 81% mot föregående år.

Phillips har sedan flera år haft en tydlig intern och extern strategi, där man satsat på att nå morgondagens storsamlare. Genom att utgå från marknadens mest haussade kategorier har har man skaffat sig en imponerande marknadsposition.

Nästa kategori som Phillips vill bli en av de främsta inom är marknaden för ”Classic Cars” vilket varit en av de i särklass främsta tillväxtkategorierna de senaste åren.

Sotheby´s kinesiska rekordvas Sotheby´s kinesiska rekordvas

Sotheby´s sålde vindsfynd för 140 miljoner

En porslinsvas som hittats i en låda på en vind såldes för 16 miljoner euro hos Sotheby's. Den kinesiska Famille Rose-vasen är en av två kända exemplar av just detta slag. Priset blev det högsta som uppnåtts för ett asiatiskt föremål på auktion i Frankrike.

Bukowskis imponerar

I Sverige är Bukowskis utan tvekan fortfarande är marknadsledande på auktioner i Sverige, sedan Stockholms Auktionsverk tappat andelar det senaste året. Men med ny huvudägare och framtidsvisioner är det ingen tvekan om att "Verket" kommer ge allt för att ta upp kampen igen.

Dyrast i år. Anders Zorns fantastiska akvarell från 1888 räknas som en av konstnärens främsta målningar. ”Fiskmarknad i St. Ives” är utan tvekan en museal målning som har visats på i stort sett alla de viktiga internationella utställningar med konstnären representerad sedan 1900-talets början. Utropet är 18-20 miljoner kronor. Även om motivet inte är en svensk midsommardröm så är det väl värt varenda krona Dyrast i år. Anders Zorns fantastiska akvarell från 1888 räknas som en av konstnärens främsta målningar. ”Fiskmarknad i St. Ives” är utan tvekan en museal målning som har visats på i stort sett alla de viktiga internationella utställningar med konstnären representerad sedan 1900-talets början. Utropet är 18-20 miljoner kronor. Även om motivet inte är en svensk midsommardröm så är det väl värt varenda krona

White Glove för Börjesson Collection

I vår har Bukowskis presenterat en ovanligt stark vår med 18 miljonnoteringar och en s k ”White Glove”-auktion av Hans Erik Börjessons imponerande samling där Anders Zorns ”Fiskmarknad i St:Ives” blev säsongens dyraste målning med ett slutpris på 17 425 000 kronor.

GAN seglar mot nya prisnivåer

Även inom det moderna måleriet lyckades man sälja den förhandstippade GAN-målningen ”Seglatsen” för drygt 8,9 miljoner kronor.

Seglats av GAN, Gösta Adrain Nilsson för tangerat rekordpris på Bukowskis Seglats av GAN, Gösta Adrain Nilsson för tangerat rekordpris på Bukowskis

På hemmaplan har annars Bukowskis fortsatt att visa upp ovanligt fullmatade kvalitetsauktioner, med tydligt framgångsrika resultat. En trend som håller i sig sedan förra året då man kunde summera ett vinstresultat efter en total tillväxt under 2017 på cirka 30%.

Nya idéer när Online avstannar

Frågetecknet i just Bukowskis bokslut från 2017 är dock tillväxten för online, som ser ut att ha avstannat, medan det s k ”Fine Art”-segmentet tycks ha stått för tillväxten.

Något man tycks ha för avsikt att råda bot på genom Bukowskis nysatsning ”Online-shop” där man ska kunna handla soffbordet direkt utan att behöva ge sig in i en tidskrävande budgivningen med osäker utgång.

Annars var det ju just genom onlineauktionerna den stora tillväxten skulle ske för auktionsvärlden. En framtidsprognos som dock lite kommit av sig sedan allt fler aktörer har svårt att se tillväxt.

Lite förenklat handlar det till stor del om att utbudet inte räcker till när de flesta plötsligt ska gå från att ha haft 1-4 auktioner per säsong till att klubba iväg mängder av kvalitetsobjekt varje dag.

Auktionshus utan handlingskraft

Men i många fall handlar det även om att auktionshus som använder dyrbara plattformar inser hur de sakta men säkert förintar sig själva genom att ge bort både varumärke, kund och förmågan att växa organiskt med Googles hjälp till plattformarna och därmed förlora förmågan att attrahera nya försäljningsuppdrag.

Magnus Bexhed, vd för Uppsala Auktionskammare klubbar iväg en av vårens rekordmålningar Magnus Bexhed, vd för Uppsala Auktionskammare klubbar iväg en av vårens rekordmålningar

Uppsala har hittat vägen

Ett av de auktionshus som så här långt tycks ha navigerat rätt i förändringens tid, trots sin många gånger konservativa inställning är Uppsala Auktionskammare. De ligger inte bara bakom några av säsongens tyngsta rekryteringar från konkurrenterna, utan även ligger de bakom flera av säsongens högsta priser, och den fjärde bästa auktionen i företagets historia när konst, antikviteter och design bytte ägare till ett värde av 88,5 miljoner kronor, vilket innebär 32% klubbat över utrop.

störst var intresset för en målning av Pierre Soulages, en av de främsta franska samtida konstnärerna, som såldes för 7,47 miljonor kronor (utrop 1,2 - 1,5 miljoner kronor). Budgivningen var synnerligen rafflande och mycket intensiv med 40 uppkopplade telefonbudgivare från hela världen, vilket torde vara rekord i svensk auktionshistoria störst var intresset för en målning av Pierre Soulages, en av de främsta franska samtida konstnärerna, som såldes för 7,47 miljonor kronor (utrop 1,2 - 1,5 miljoner kronor). Budgivningen var synnerligen rafflande och mycket intensiv med 40 uppkopplade telefonbudgivare från hela världen, vilket torde vara rekord i svensk auktionshistoria

Miljonregn och rekord

Totalt bjöd säsongens kvalitetsauktion på 13 miljonnoteringar däribland verk av Carl Larsson, Carl Kylberg, Anders Zorn och Ragnar Sandberg men även av internationella giganter som Maurice de Vlaminck och Henri Laurens samt ett sällsynt astronomiskt ur från 1500-talet och en kinesisk bassäng från Qianlongs period.

"Cigar" with white hat från 1960 såldes långt över utrop, för 62 500 euro på Christie´s i Paris "Cigar" with white hat från 1960 såldes långt över utrop, för 62 500 euro på Christie´s i Paris

Världsrekord för Reuterswärd

Annars gick det överlag bra för unika designföremål och svenskt modernt måleri från 1920-30-tal på de svenska auktionerna medan Christie´s bjöd på nytt världsrekord för Carl Fredrik Reuterswärd när de sålde verket "Cigar" with white hat från 1960 för 62 500 euro.

Den lilla teckningen av Ambroise Dubois: föreställande "Charikleas afskibning" kostade köparen 4,2 miljoner danska kronor plus provision vilket i runda slängar motsvarar 7,6 miljoner svenska kronor Den lilla teckningen av Ambroise Dubois: föreställande "Charikleas afskibning" kostade köparen 4,2 miljoner danska kronor plus provision vilket i runda slängar motsvarar 7,6 miljoner svenska kronor

Bruun Rasmussen med fortsatta framgångar

Även danska auktionshuset Bruun Rasmussen som i fjol presenterade sitt bästa år någonsin med en omsättning som passerade 500 miljoner danska kronor har fortsatt starkt under våren då man klubbade iväg kvalitetsföremål för 78,2 miljoner danska kronor, med 10 miljonnoteringar.

Bruun Rasmussen som är ett av Nordens ledande auktionshus blir allt starkare inom tillväxtkategorier som klockor, mynt, vin och framför allt online—auktioner där Lauritz tidigare varit överlägsna i Danmark och Norden.

Sommarlovet ska just till att börja men redan nu är det fullt upp hos auktionshusen att fånga de största fiskarna. De som ska fungera som bete till nästa och nästa…och nästa auktion.