Tidigare i år gjorde sidan Baghunter en undersökning där man jämförde S&P 500 (aktieindex över 500 stora börsnoterade aktiebolag som handlas i USA), guld och Birkinväskor för att se hur deras värde förändrats de senaste 35 åren. Aktiemarknaden hade i genomsnitt en nominell avkastning på 11,66 procent och guld hade en genomsnittlig årlig avkastning på 1,9 procent. Birkinväskan hade däremot ökat med 14,2 procent i värde under samma period.

Viktigt att notera är dock att Baghunter själva säljer exklusiva väskor och att källan därför är något partisk. Men enligt Harper's Bazaar visar en ny undersökning att också Chanels ikoniska väska 2.55 har ökat exponentiellt sedan den lanserades 1955. Bara de senaste sex åren har väskans värde ökast med 70 procent, vilket gör en väska till en bättre investering än en fastighet på den amerikanska bostadsmarknaden.

Så varför har väskorna blivit så värdefulla? Enligt Harper's Bazaar är anledningen att de är svåra att få tag på. Väntetiden för att få tag i en nytillverkad Birkinväska är flera år lång. Väskorna är dessutom i så hög kvalitet att både dina barn och barnbarn ska kunna ärva din. Varje väska är handgjord och kan ta över 18 timmar att tillverka.

Är du sugen på att investera i en lyxig märkesväska? Här hittar du några av väskorna som finns på auktion just nu.

Louis Vuitton, "Cabas Ambre". På auktion hos Kaplans Auktioner.

 

Här hittar du allt inom kategorin Fashion & Vintage.