På Nybrogatan i Stockholm kan man just nu se Laura de Santillanas utställning “In This Light” som bygger på sex teman, däribland “Färger från Stockholm”.

LIQUID MEDIUM GREY & LIQUID LIGHT GREY kopia LIQUID MEDIUM GREY & LIQUID LIGHT GREY kopia

Utställningen består av verk från år 2009 fram till idag. Varje individuellt verk karaktäriseras även av just ljus då de ändrar färg och skepnad beroende på årstid, tid på dagen och ljusinsläpp i lokalen.

©fabiozonta_00236 kopia ©fabiozonta_00236 kopia

Med ett konstnärskap som bygger på abstraktion ger hon materialet glas en stor sammanhållning men också frihet. Hon har sedan länge arbetat med att utforska tekniker som tänjer på gränserna för vad som traditionellt ansetts som möjligt.

Testa-20x13_0266 kopia.jpg Testa-20x13_0266 kopia.jpg

Laura de Santillana växte upp i en glasbruksmiljö som barnbarn till Venini och har i hela sitt liv fått ta del av det traditionella hantverket. Hon utbildade sig till arkitekt i Italien men när hon skulle börja sin praktik blev hon lockad att resa till New York. Hennes vän, den grafiska formgivaren Massimo Vignelli, känd för att ha gjort New Yorks färgkodade tunnelbanekarta och för att ha förkastat samtliga typsnitt förutom fem, sa till den unga Laura: “Lämna Europa och kom till New York, här har vi mycket roligare”. Vignelli har Laura senare sagt varit den viktigaste läraren hon någonsin haft.

©fabiozonta_00289 kopia ©fabiozonta_00289 kopia

Med ett stort intresse för litteratur har både berättelser men även bokformen inspirerat konstnären. Några av hennes verk, som kallas just “böcker” och blivit signifikanta för hennes konstnärskap är inspirerade av just bokformen. De handblåsta glaskärlen har komprimerats till en platt form men flerskiktad yta.

Verken i utställningen “In This Light” har ljuset som gemensam nämnare, något som gäller även för Venedig, Laura de Santillanas hemstad, och Stockholm, två städer som benämns som “skönheter vid vattnet”.

(IN 8.VO) NARCISSUS kopia (IN 8.VO) NARCISSUS kopia

Laura låter blåsa sitt glas både på Murano (i Venedig), i Tjeckien och i Seattle och finns representerad på muséer som Metropolitan Museum of Art i New York, Musée des art décoratifs i Paris och Victoria & Albert i London. Hon har haft separatutställningar i ett 30-tal städer i Europa, i USA och i Japan. Nu visar hon äntligen i Stockholm.

Läs mer om glasblåseriets historia på Murano här! 

TESTA (BUDDHA HEAD) 2013 TESTA (BUDDHA HEAD) 2013

De sex olika temana är “Sleeves”, “Buddha Heads”, “Melt down in Czech Republic”, “Melt down in Seattle”, “The Octavo” och “Färger från Stockholm”.

Med inspiration från litteraturens värld, oavsett om det rör sig om japanska kurtisaners dagböcker, Frans Kafka eller den faktiska formen på en bok har Laura de Santillana skapat verk som anknyter till berättelser, idéer, färger och former hon hämtat ur böcker.

©fabiozonta_00349 kopia ©fabiozonta_00349 kopia

Även platser runt om världen, där olika ljus och färger agerat inspirationskälla finns representerade i utställningen. Stockholm är en av dessa platser. Laura de Santillana besökte Stockholm 2017 och bestämde då att hon skulle ställa ut på Galleri Glas. Med vårens färger och mötet med Stockholm i tankarna skapade hon de senaste verken i utställningen och under sommaren har även verk i lila, ljusgrön och skogsgrön tillkommit.

lilacgrön lilacgrön

Mer om utställningen, Laura de Santillanas inspirationskällor och innovativa tekniker kan du läsa här.

Galleri Glas startades för att lyfta fram samtida konstglas och för att blåsa nytt liv i en konstform som har en stark ställning i svenskt kulturarv. Galleriet har på kort tid blivit en arena för möten mellan konstnärer och en initierad publik som söker unika objekt. Galleri Glas öppnade i mars 2017 och grundades av Anna Bromberg Sehlberg och Elin Forsberg. Galleriet ligger på Nybrogatan 34 i centrala Stockholm och visar löpande separata utställningar med ledande svenska och internationella glaskonstnärer inom fine art.

Som Barnebys läsare har du även förmånen att köpa Laura de Santillanas bok hos Galleri Glas för 200 kronor (värde 350 kronor) när du uppger Barnebys i kassan.

[youtube id="Bem50ZLzlgY"]

Utställningens sista dag är den 16 augusti 2018.