Reklam för Rolex Milgauss. Bild från Timepiece Chronicle.

Rolex Milgauss introducerades 1956 och designades speciellt för vetenskapsmän och forskare. Människor som arbetade i kraftverk, på medicinska anläggningar och i forskningslaboratorium fick en klocka som kunde motstå de starka magnetfälten som enkelt kan påverka en klockas mekanik och precision.

Milgauss kommer från det latinska "mille" som betyder tusen och "gauss" som är en enhet för magnetisk flödestäthet. Klockan som designades för att tåla de starka magnetfält som vetenskapsmän och forskare utsattes för kan motstå en styra på 1000 gauss. För att sätta siffran i perspektiv kan vi säga att jordens magnetfält har en styrka på ungefär en halv gauss och vanliga mekaniska ur kan motstå runt 50 till 100 gauss.

Klockan gjordes endast i två modeller innan produktionen upphörde 1988. Vintageuren, som detta från 1950-talet, är högt eftertraktade av samlare delvis på grund av sällsyntheten som beror på efterfrågan under 1960- och 70-talen.

Originalmodellen liknade Rolex Submariner men med sin magnetiska sköld blir en Milgauss något tjockare, utöver det har den samma mått och väger 157 gram. Klockan görs endast i rostfritt stål för att motstå skrapmärken och frätning. En annan ovanlig detalj som gör klockan så eftertraktad är sekundvisaren i form av en blixt som från början introducerades med Milgauss modell 6541.

 

Klockan är en del av Fellows & Sons November Watch Sale som går av stapeln den 28 november klockan 10.

Alla klockor och mycket mer från Fellows finns på Barnebys.