Stilleben, eller nature morte, som betyder stilla liv eller död natur är en motivkategori inom konsten, främst måleri och fotografi, som bara innehåller föremål. Bokstavligen tolkat ska ett stilleben alltså inte innehålla några levande föremål. Vanligast är föremål som frukt, grön och blommor men även böcker, matserviser, bordssilver. En och annan dödskalle eller ett jaktbyte kan också vara vanligt förekommande motiv.

Stillebenmåleri fick sitt första stora genomslag på 1600-talet i Flandern men hade redan under 1500-talet blivit ett självständigt motiv inom den västerländska konsten och utövades bland annat av Caravaggio (1571-1610) i Rom.

Clara Peeters som verkade mellan 1607 och 1621 var en stillebenkonstnär från Antwerpen som utövade traditionellt flamländskt barockmåleri. Förutom av det faktum att Peeters var en kvinnlig konstnär urskiljde sig hon bland stillebenmålarinnorna med sina matmotiv och bidrag till de holländska ontbijtjes, frukostmotiven och banketje, bankettmotiven som männen traditionellt stod för. De holländska kvinnorna, vars specialisering på stilleben inte var helt ovanligt, hade sin bakgrund i att det inte krävde någon kunskap om anatomi och inte att förvånas var det blommor som var det mest populära motivet hos kvinnliga stillebenkonstnärer.

Stillebenmåeleriet fortsatte vara populärt under 1700-talet och fick under 1800-talet ett nytt uppsving med upptäckten av det japanska träsnittet i västlandet. Sedermera har stilleben kommit att bli en vanligt förekommande motivkategori inom flera olika konstriktningar och tekniker med allt från klassiskt måleri till fotografi och installationer.

Vill du se fler stilleben, klicka här! 

Samtliga stilleben ovan auktioneras ut hos auktionshuset Koller den 23 mars. Klicka här för att se föremål från Kollers samtliga auktioner.