Jag fick möjligheten att prata med konstnären Alexander Tallén ( till vänster) utanför montern Recent Graduates på Affordable Art Fair.

Affordable Art Fair är nu över efter fyra hektiska dagar. Ännu en lyckad mässa med nöjda besökare, utställare och arrangörer.
På söndagseftermiddagen stod montrarna i mässhallen halvtomma samtidigt som nöjda köpare fyllde sina bilar på parkering med sina nyfunna kärlekar.
Jag hade en förhoppning och en förväntning på den här mässan. Att hitta något nytt. En ny, gärna ung, konstnär som gör något nytänkande och säreget. En konstnär vars resa man kan få följa från start.
Jag hittade inte en sådan. Jag hittad två.
Katrin Westman och Alexander Tallén. Lägg namnen på minnet. De två unga konstnärerna, båda 25 år, som nu läser sin masterutbildning hade minst sagt en lyckad helg.
I montrarna "Recent Graduates" hade duktiga Pia Rystadius och Malin Sköld plockat fram sju av Sveriges främsta nyexaminerade konststudenter.
Här hade man chansen att beskåda och även köpa nya begåvningar som ännu inte snappats upp av något galleri men som väntas bli stora namn i framtiden.
Själv föll jag för två av dessa vid första anblicken. Något som flertalet mässbesökare vekar ha gjort, för när jag gick förbi montern på söndag eftermiddag var samtliga objekt av de båda konstnärerna sålda.

Alexander Tallén som gick ut konstfacks keramik och glasprogram i våras gör genialiska figuriner i porslin där han själv ofta får stå i centrum bland bensindunkar, druvklasar och knähundar. Trots sina unga 25 år har Alexander varit i branschen länge.
- Jag har alltid tyckt om att skapa och jobba med händerna. När jag var liten byggde jag mycket modeller, modellflygplan, soldater och sådant som var populärt då, berättar Alexander när jag träffar honom på söndagen. Fascinationen för porslin och figuriner kom tidigt och gällande självporträtten säger han att han inte ser det som en spegelbild, snarare ett alter ego eller en emotionell spegling. Efter succéhelgen på Affordable Art Fair talar mycket för att vi snart får se Alexander på något av de stora gallerierna.

Mässans andra stjärnskott var Katrin Westman. Värmlänningen som studerat på Umeås Konsthögskola och som nu läser sin masterutbildning. Katrin arbetar i hårda material som kakel, plexiglas, fotopapper och preparerad träfiberskiva i ett pågående samtal om att hitta samhörighet eller konstatera avstånd.
Mässan hade knappt öppnat innan flera av Katrins målningar var sålda. Bland annat ryktas det om att det fanns ett stort intresse ifrån Bonniers Konsthall.
Det har regnat priser, utmärkelser och stipendier över Katrin de senaste åren. I år fick hon bland annat Kristinehamns konstmuseums ungdomsstipendium och det är många av de stora galleristerna som har ögonen på henne.
Själv träffade jag flera besökare på mässan som grämde sig över att de inte varit på plats tidigare och därför missat chansen att köpte verk av Katrin som dessutom hade väldigt rimliga priser.

Sammanfattat var det en otroligt lyckad helg för Affordable Art Fair och alla inblandade, och inte minst för Katrin och Alexander. Som sagt, lägg namnen på minnet.

Katrin Westman

Kommentera