Nedan kommer förslag till julbordsdrycker vilka tillsammans klarar av och bär upp alla de smaker vi möter på ett klassiskt julbord. Jag har valt att dela upp Julbordet i fyra delar med ett vin till respektive del. För er som inte provat ett sött botrytiserat vin till lutfisken, rosévin till syltan eller kyld Beaujolais till Julskinkan kan jag utlova nya smaksensationer. Sillen är fortsatt det svåraste vi kan kombinera med vin även om det fungerar någorlunda väl med ett lite fylligare rosévin, det sagt så måste det finnas ett vin därute som är fantastiskt till senapssill, vi har inte hittat det ännu bara!

Till Lutfisken, Saffranspannkakan och Anklevern:

Vårt första vin till julmaten kommer från Graves i Bordeaux och är gjort delvis på ädelrötade druvor. Druvorna som används är semillon, sauvignon Blanc samt muscadelle som skördas vid optimal mognad. Vinet jäses därefter på ståltank för att sedan lagras på använda franska ekfat. Vinet passar förutom väl kyld till lutfisken även otroligt bra till både saffranspannkaka och anklever.

Doft: Inbjudande fruktig doft, fylld torkade aprikoser, honung och kryddor.

Munhåleupplevelse: Honungssöt med frisk fruktsyra och mängder av torkade aprikoser, honung, apelsin och saffran.

Alkohol: 14%. Pris: 76 kr på 37,5 cl flaska.

2011 Château Menota nummer 4087 

Till Sillen, Laxen, Skaldjuren och Syltan:

Julbordets andra vin kommer från Rhonedalen i södra Frankrike, här ger värmen druvorna rikligt med frukt. Detta vin är gjort på de för området typiska druvorna grenache och syrah vilka förutom frukt och mineralitet även gett en vacker ljusrosa färg. Vinet passar med sin frukt och lilla fyllighet enormt bra till skaldjur men även till både sylta och lax. Till sillen kommer vi nog inte närmare om det är vin vi vill servera till.

Doft: Inbjudande mineraldriven och bärig doft med mängder av hallon, smultron och apelsin

Munhåleupplevelse: Krispigt torr och fullpackad med hallon, smultron och mineraler

Alkohol: 13%. Pris: 85 kr

2014 Côtes du Rhône Rosé nummer 2219

Till Köttbullarna, Skinkan och revbensspjällen

Julbordets tredje vin kommer från området Beaujolais i södra Bourgogne, Frankrike. Druvan bakom vinet är gamay och den har här efter skörd pressats och vinifierats innan vinet sedan lagrats på rostfria ståltankar. Servera detta vin något svalt till julskinkan eller de rykande varma revbensspjällen.

Doft: Härligt bärig, ren doft med skogshallon och blåbär följt av lakrits och örter.

Munhåleupplevelse: Elegant och fruktigt med saliverande fruktsyra och massor av hallon och blåbär följt av en angenäm örtighet.

Alkohol: 13%. Pris: 95 kr

2013 Morgon Georges Duboeuf nummer 5106 

Till Pepparkakorna, Stiltonosten, Knäcken och Nötterna

Jag väljer att avsluta med en riktig julklassiker, ett portvin från Portugal. Efter skörd och pressning, när jäsningen pågått så länge att ungefär 80 gram socker per liter återstår avstannas den genom att vinsprit tillsätts. Därefter lagras vinet i fem år på traditionella 500 liters ekfat. Producenten Churchill är ett av de yngre oberoende portvinshusen. Portvin passar till allt från pepparkakor med stilton till knäck och nötter, eller bara på egen hand i fåtöljen när all julmat skall smältas.

Doft: Stor och fullkomligen överväldigande doft med mängder av aptitretande romrussin, syltade mörka körsbär, lakrits och örter.

Munhåleupplevelse: Söt, utvecklad och balanserad smak med inslag av katrinplommon, fikon, mörka körsbär, nötter och choklad.

Alkohol: 19,5%. Pris: 99 kr på 37,5 cl flaska.

2010 Churchill's Late Bottled Vintage nummer 8016

Dessa rader skrivs den fjärde Advent. Bereden väg för herran, berg sjunken, djup stån upp!

Med kära hälsningar från ett allt annat än vitt Saxå Herrgård,

Er tillgivne,

Carl Jan

 

Taggar