För att kunna dricka moget vin måste Du köpa och lagra unga viner. Alternativt köpa mogna viner på andrahandsmarknaden. Måhända låter detta som självklarheter men det finns några saker kring vinlagring som jag vill lyfta fram. Vin låter sig bäst lagras i en omgivning som är mörk, sval och vibrationsfri. Miljön bör också vara säker både vad gäller lås och försäkringar. Dessutom bör Du ha ett system för att kategorisera Ditt innehav och kunna följa vinets uppskattade värde. Allt detta får Du som medlem i min vinkällare Grappe på Grevgatan 5 i Stockholm.

Är dessa betingelser uppfyllda är det bara att lasta in flaskorna i förvaringsutrymmet. Men först måste vinet införskaffas. Vad ska Du köpa? Ett råd är att börja läsa vinspalter och vintidskrifter, både internationella och nationella. Teoretisk och praktisk kunskap om vinet hjälper Dig att bygga en genomtänkt källare. Det har visat sig att de franska klassiska vindistrikten gör utmärkta lagringsviner som också kan öka i värde. Områden som Bordeaux, Bourgogne, Rhônedalen och Champagne är fyra regioner varifrån viner med stor lagringspotential görs. Läs på om vilka årgångar som Du ska spara länge och vilka som mognar snabbare.

Slutligen, hur många flaskor moget vin vill Du dricka per vecka? Multiplicera detta antal med årets veckor så får Du en siffra över hur mycket vin Du bör köpa per år. Tänk på att hålla Dig à jour med auktionsutbudet. Nästa onlineauktion äger rum den 3-5 mars på Stockholms Auktionsverk, Magasin 5.

Lycka till med framtida njutningar!

Med hoppfulla OS-hälsningar från en stillasittande vinälskare.

Carl Jan Granqvist

PS. Bifogar mitt vintips till P4 Extra med Lotta Bromé där anknytningen just är Ryssland.
Så här i OS-tider väljer jag att blicka mot det stora landet i öst. Ryssland är väl för oss svenskar inte direkt förknippat med vin, undantaget skulle väl i så fall vara det man en gång kallade ”sovjetisk champagne” eller Sovetskoje šampanskoje som det faktiskt heter. Dessa viner kommer allt som oftast från södra Ukraina, och där närmare bestämt från Krim-halvön, varför vinerna även ibland kallas Krimchampagne. Jag tror den första drycken folk förknippar Ryssland med är vodka, därför har jag denna vecka valt ut Moskvas vodka vilken jag tycker gör sig väl som såväl snaps som i drinkar. För veckans vin beger vi oss till betydligt varmare breddgrader, även här finns det en stark koppling till OS, även om upphovskvinnan bakom vinet tävlade och tog sin bronsmedalj under sommar-OS.

Moskovskaya (nr 72032) i Systembolagets beställningssortiment

Veckans första dryck är den anrika vodkan Moskovskaya. Namnet betyder ”Moskvas vodka” och den introducerades av den ryska statens monopol redan år 1894. Under första världskriget låg produktionen nere för att sedan återupptas 1925, då under det nybildade Sovjetunionen. Servera Moskovskaya iskall till nygräddade blinis med smetana och lax- eller löjrom eller som bas till vodkabaserade drinkar.

Doft: Otroligt ren, mineralosande doft med inslag av svartpeppar, anis och mynta

Munhåleupplevelse: Torr och välbalanserad, med inslag av säd och en ihållande ren eftersmak.

Alkohol: 38%

Pris: 207 kr

2012 Kajsa loves Virgin Earth (nr 2732) i Systembolagets beställningssortiment

Från hela Sveriges friidrottsstjärna Kajsa Bergqvist, som numera är både sommelier och vinimportör kommer denna sydafrikan gjord på de sydfranska druvorna shiraz, mouvedre och grenache. Vinet har efter vinifiering lagrats på franska och amerikanska ekfat i 12 månader. Vinet passar utmärkt till en mustig köttgryta att värma sig med framför bilderna från Sotji.

Doft: Ungdomligt kryddig doft med mängder av mörka bär och örter.

Munhåleupplevelse: Fylligt med härlig fruktsyra som bärs upp av mörk frukt, örter och mörkchoklad.

Alkohol: 14,5 %

Pris: 89 kr

Kommentera