Förvisso är det julafton och allt bestyr inför denna som föregår inskålningen av det nya året 2014.
Men, champagnen kan kylas redan nu. Vem vet, kanske ett glas sprudlande vin kan pigga upp på julaftonskvällen när Du intagit all julmat och behöver vederkvickas.

För mig är champagne den ultimata drycken som livar upp den gråaste vardag.
Från den kalkrika, kritbemängda jorden kommer denna bubblande dryck som är ett under av hantverksskicklighet och samtidigt en viktig del av vår historia. Detta och mera kan Du läsa om i min bok, Carl Jans Klassiker – mer än en kokbok, som jag nu i dagarna reser runt med och signerar i landets ICA-butiker.  Boken kommer att säljas i ICA:s butiker och går även att beställa för hemleverans här.

I veckan intog jag ett fantastiskt julbord på Villa Söderås, beläget på Lidingön. Nåja, något julbord i bemärkelsen svenska klassiska julrätter var detta inte, utan det var ett bord dignande av havets frukter. Alltifrån ostron, räkor, havskräftor, hummer och krabba till en härligt hemvispad majonnäs fyllde min gom och det vita sydfranska vinet rann ner för min strupe som sammet till dessa läckerheter.

Ett litet tips inför helgerna är gratinerade havskräftor som passar en rosa champagne utmärkt.
Detta är en både vacker och romantisk supé och själv dricker jag gärna roséchampagne från Moët & Chandon som har en utsökt munhåleupplevelse av röda söta bär och med en sprits som piggar upp de flesta. Finns att köpa på Systembolaget.

Moët & Chandon Rosé Impérial (nr 7598), 415 kr

Med önskan om en fröjdefull jul,

Carl Jan Granqvist

Ps. Samma champagne med utsökt bornyr passar väl att skåla med när man vill hylla vår älskade drottnings 70-åriga födelsedag den 23 december. Ds.

Kommentera